Cégvilág

Hatvanmilliárd turisztikai fejlesztésre

Bejegyezte a cégbíróság a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hozott létre 20 millió forint alaptőkével. A társaságot 100 millió forinttal indították útjára, a részvények kibocsátási értéke ugyanis ötszöröse a névértéknek. Az új cég feladata a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai térségben a kormány által tavaly decemberben elfogadott, 2020-ig szóló stratégiának megfelelő fejlesztések szakmai koordinálása, lényegében 60 milliárd forint támogatás felhasználásának levezénylése.

Az idevágó kormányhatározatban felsorolt fejlesztési célok nagyobb része a Modern városok program keretében tervezett, hazai forrásból finanszírozott tétel, de uniós forrással is számolt a kormány. Összesen 23 milliárd forintot állítottak be a Fertő tó turisztikai attraktivitásának növelésére, amelyből termék- és szolgáltatásfejlesztésre 8 milliárdot költenének a Ginopból, a többit hazai forrásból oldanák meg. Hasonló összköltséggel számolnak a Lövérek programban, amelyet teljes egészében hazai forrás fedezne.

Legnagyobb tétele egy 1200 fős nemzeti konferencia-központ kialakítása 8,9 milliárddal. A térség turisztikai vonzerejének növelésére szolgáló, tízmilliárdos csomagban a nagycenki és a fertődi kastély felújítása mellett Bükfürdő, Balf és a Lövérek gyógyhelyeinek fejlesztése is helyet kapott – ezeket mind a Ginop keretéből támogatnák. Sopron történelmi belvárosára nagyobbrészt hazai forrásból költenének.

A lajstromban nem szerepel, de a stratégia része a közlekedés fejlesztése is, így a Sopron–Sopronkőhida–Fertőrákos–Balf és a Sopronkőhida–államhatár (Szentmargitbánya) közötti útszakaszok felújítása. A főkoordinátor a Magyar Turisztikai Ügynökség lesz, de a támogatási konstrukciók előkészítésébe bevonják Sopron önkormányzatát is. A fejlesztési forrásokat a költségvetésből 2017–2020 között kell biztosítani, az operatív programokon végre kell hajtani a módosításokat, illetve mielőbb meghirdetni a felhívásokat, aláírni a támogatási szerződéseket – így szól a kormányhatározat, amely utóbbi teendőkre június végi határidőt szabott.

turisztika turizmus Sopron-Fertő turisztikai fejlesztés
Kapcsolódó cikkek