Cégvilág

Külön kamarát kapnának a magánnyomozók

Önálló törvény szabályozza majd a magánnyomozói tevékenységet és egyben egy független kamarát is felállítanának az ilyen tevékenységgel foglalkozó cégeknek – derült ki egy jogszabálytervezetből.

Újraszabályozná a kormány a magánnyomozói tevékenységet, ennek keretében önálló törvény foglalkozik majd ezzel a tevékenységgel és ennek megfelelően a korábbi 2005-ös személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvényből törlésre kerülnek a magánnyomozással kapcsolatos szabályok – derült ki egy, a kormany.hu-n olvasható törvénytervezetből. A magánnyomozói tevékenység végzéséhez szükséges engedély kiadása a rendőrség hatáskörében marad, de az ellenőrzési feladatokat külső ellenőrző testület végzi.

A tervezet innen letölthető!

Figyelemmel arra, hogy az új szabályozás egy az egyben kiemeli a magánnyomozói tevékenységet az korábbi jogszabályban meghatározott tevékenységi körből, indokolt a magánnyomozói tevékenységet folytatók számára egy önálló kamara működéséhez szükséges feltételek biztosítása. Jelenleg a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet, a vagyonvédelmi rendszert tervező és szerelő tevékenységet és a magánnyomozói tevékenységet végzőket foglalja magába.

Az új kamarának kizárólag egy tevékenységi körrel kell foglalkozni nem pedig hárommal. Figyelemmel az egyes szakterületek méretére, megállapítható, hogy a magánnyomozói tevékenységgel foglalkozók jelentősen kisebb létszámot képviselnek. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint ilyen tevékenységi kört összesen 152 cég jelölt meg.

jogszabálytervezet szolgáltatás magánnyomozók
Kapcsolódó cikkek