Cégvilág

Lázár a Heineken-ügyről: "Dávid és Góliát harca zajlik"

A magyar kormány és a magyar parlamenti képviselők kötelessége, hogy megvédjenek minden magyar vállalkozást egy nagy multinacionális vállalkozástól, amely a hatalmát fitogtatja - jelentette ki Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János a Csíki Sör-ügy kapcsán úgy fogalmazott: "Dávid és Góliát harca zajlik", a Heineken visszaél az erejével és a hatalmával, és azt a kormány nem hagyhatja, hogy egy nagy cég a magyar érdek sérelmére tegye ezt. Elmondta, a tiltott önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát tiltó jogszabállyal a szabad véleménynyilvánítás joga nem sérül.

A miniszter közölte azt is: csütörtök délután Csíkszeredába utazik, ahol találkozik az Igazi Csíki Sört gyártó cég tulajdonosával. Úgy fogalmazott: a magyar kormánynak segítséget kell felajánlania a kialakult helyzetben. (Lázár János kérdésre reagálva elmondta, "vásárlói" kocsmákban érdeklődött a Csíki Sör iránt és csak pozitív visszajelzéseket kapott, így ő jó sörnek tartja a Csíkit).

Ahogy arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint több helyen módosításra szorul az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú használatának tilalmáról szóló törvényjavaslat, amelyet hétfőn kezdett tárgyalni a parlament.

Kósa Lajos keddi budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre közölte, a képviselőcsoportban nem született olyan döntés - a sajtóhírekkel ellenkezőleg -, hogy "ejtenék" a javaslatot. Azt azonban megerősítette, hogy a szövegről vita van a Fideszben.

A frakcióvezető azt is mondta, hogy nem akarnak olyan szabályozást hozni, amely Magyarországot komoly pénzbüntetéssel járó perekkel fenyegeti, ahogyan olyat sem, amely "Btk.-s alakzattal" fenyegeti azokat a kereskedőket, akik ilyen márkákat forgalmaznak. Mint azt megírtuk, ezzel szemben az előterjesztés után a söripar és a közvélemény a Heineken és az Igazi Csíki Sör erdélyi vitájának újabb fejezeteként értelmezte a lépést.

Csíki Sör Heineken Lázár János Csíkszereda
Kapcsolódó cikkek