Cégvilág

Madárinfluenza: Brüsszeltől várnak enyhítést

Az rendkívüli piaci intézkedések alapjából vár kárenyhítést a Földművelésügyi Minisztérium (FM), az erről szóló egyeztetés első szakaszát a napokban folytatják Brüsszelben – értesült a Világgazdaság. A magyar igényt korábban Nagy István, az FM államtitkára is jelezte, most pedig a szaktárca a Baromfi Termék Tanács (BTT) által kidolgozott javaslatokkal kezdi tárgyalásait Brüsszelben.

A BTT számításai szerint a termelőket 3-3,5 milliárd forint kárenyhítés húzná ki a bajból. Számukra a közvetett károkat az jelentette, hogy a korlátozó intézkedések miatt nem tudnak újabb állományokat telepíteni istállóikba, eközben viszont az állandó költségeik fennmaradtak. További 3 milliárd forintos közvetlen kárenyhítési igénnyel számol a terméktanács a vágó- és feldolgozóüzemekben, illetve 1,5 milliárddal az elszenvedett kereskedelmi károk miatt.

A brüsszeli kárenyhítés azért is lenne létkérdés a baromfiágazat számára, mert Magyarországon – a csekély összegű (de minimis) támogatáson kívül, amelyet nem mindenki vehet igénybe – nincs jogszabály, amely alapján az ilyen közvetett károk után fizethetne az állam – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a BTT elnök-igazgatója, hozzátéve, hogy nyilván elegendő forrás sem állna rendelkezésre. Van jogszabály ugyanakkor a közvetlen károk – vagyis a leölt állományok és a megsemmisített takarmányok – értékének megtérítésére, folyamatosan fizetnek is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapja szerint enyhült a járvány, a legtöbb korlátozó intézkedést március elején feloldották. Jelenleg három helyen jeleznek madárinfluenza-kitöréseket: a Somogy megyei Mikén február 2-i, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalókon február 18-i, illetve Kunhegyes közelében egy héttel későbbi dátummal, amelyek miatt az adott körzetekben még élnek a korlátozó intézkedések. Sok helyen már megkezdték a fertőtlenített ólak újratelepítését, amit az országos főállatorvos februári rendelete szerint kell végrehajtani. Az is valószínűsíthető, hogy a víziszárnyaspiacon drágulás lesz. A piaci hírek szerint a naposkacsák ára 25-30 százalékkal emelkedett az elmúlt hetekben, és az is az árak emelkedését sejteti, hogy a BTT szerint idén a magyar víziszárnyas-termelés a tavalyi felére esik vissza.

Közben a kormány arról határozott, hogy a nemzetgazdasági miniszternek egymilliárd forintos keretet kell biztosítania április 30-ig arra, hogy a madárinfluenza miatt a baromfi vágó-feldolgozó ágazatban az idén január 1-je után felmerült foglalkoztatási problémákat kezelje. A vissza nem térítendő juttatást de minimis támogatásként fizetik ki. A de minimisre a kis- és középvállalkozások maximum 15 ezer eurós keretösszeggel és háromévente lehetnek jogosultak. A madárinfluenza okozta károkkal összefüggésben ugyancsak április 30-ig kell új de minimis támogatási konstrukciót kidolgoznia a földművelésügyi miniszternek, amelynek keretösszege 1,7 milliárd forint. Egy 1,7 milliárd forintos, korábban már beharangozott de minimis támogatásról pedig a napokban jelentette meg rendeletét az agrártárca.

madárinfluenza FM BTT víziszárnyas-termelés
Kapcsolódó cikkek