Cégvilág

Új iPadet mutatott be az Apple

Izgalmas üzenet fogadta az Apple oldalára kedden ellátogatókat, a cég ugyanis azt ígérte, hogy hamarosan új termékek jelennek meg a felületen. Sokat nem is kellett erre várni, kora délutánra kiderült, hogy mivel igyekszik megerősíteni pozícióját a társaság a mobileszközök piacán. A legnagyobb újdonság egyértelműen az új iPad, amely több érdekességgel is szolgál.

Egyrészt az Apple-nél meglehetősen szokatlan az ilyen puritán névadás, általában valamilyen kiegészítő jelzőt használnak (Air, Mini, Pro) a táblagépeiknél, azonban az új eszköznél ez elmaradt. A 9,7 hüvelykes, 2048 x 1536 pixel felbontású Retina kijelző a társaság állítása szerint ideális megoldás a filmnézéstől a videohívások lebonyolításán át az egyszerű internetezésig szinte bármilyen tevékenységhez. Az iPad további érdekessége az ára, ugyanis az alapmodell 329 dollártól lesz megvásárolható, tehát nemcsak ebben a méretben a legolcsóbb Apple táblagép, de még a kisebb iPad Mini 4-nél is kevesebbe kerül. A hazai fogyasztóknak kissé mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, közel 140 ezer forintot kell majd fizetni az alapmodellért.

A jelentős árcsökkentés mögött valószínűleg az húzódik meg, hogy az elmúlt években látványosan zuhant a táblagépek iránti kereslet, és ez erősen érintette a szektor legnagyobb szereplőjét az Apple-t is. Tavaly az utolsó negyedévben 52,9 millió tabletet adtak el világszerte az IDC adatai szerint, ez pedig 20,1 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. A legtöbb készüléket az Apple értékesítette, 13,1 milliót, azonban így is 18,8 százalékot zuhant éves összevetésben. Az amerikai társaság szenvedte el a legnagyobb mértékű visszaesést a meghatározó gyártók közül.

tablet Apple iPad Apple ipar táblagép
Kapcsolódó cikkek