Cégvilág

Vevőre talált a volt szocialista székház

A nyertes ajánlat 530 millió forint volt, és már fizetett a vevő a Parkview Hotel Kft. VIII. kerületi ingatlanegyütteséért – válaszolta a Világgazdaságnak a felszámolóbiztos.

A nyertes ajánlat 530 millió forint volt, és már fizetett a vevő a Parkview Hotel Kft. ingatlanegyütteséért – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Ecsédi András, a Parkview Hotelt felszámoló Crac-Org Zrt. felszámolóbiztosa.

A pályázatban eredetileg 700 millióra tartották a főváros VIII. kerületében, a II. János Pál pápa (korábbi nevén Köztársaság) téren található két, egybefüggő ingatlant, amelyek közül az egyik valaha a szocialista párt székházaként működött. A pályázat tárgya összesen 3003 négyzetméter alapterületű kivett irodaház, udvar volt, amelyre a Solar Power Network Hungary Kft. keretbiztosítéki jelzálogjoga volt bejegyezve, 10,7 millió euró erejéig. A vevő kilétét, azaz hogy ki tette a P579363F4 azonosító számú ajánlattevőként a nyertes ajánlatot, a felszámolási szabályokra hivatkozva nem árulta el Ecsédi András, és lapzártánkig a tulajdoni lapon sem jelent meg a változás.

A 26. szám alatti székházat még 2007-ben adta el a szocialista párt a Parkview Hotelnek, amelynek tulajdonosaként a dublini bejegyzésű Rollet Ltd. van feltüntetve. Az ír hátterű cég megvette a 27. szám alatti, a székházzal egybefüggő ingatlant is – az igénybe vett bankhitel nyoma a Volksbank zálogjoga az üzletrészeken. A Parkview az egybeépült két ingatlanért korábban összesen 1,6 milliárd forintot fizetett. (A pártház eladásából 950 milliót kasszírozott a szocialista párt, 675 milliót pedig a másik ingatlanért a Puch László volt pártpénztárnok érdekeltségébe tartozó Horizont Zrt.)

A tervekben az irodaházak helyett négycsillagos hotel szerepelt, de a Parkview nem fogott fejlesztésbe, hanem 2011-ben továbbadta az ingatlant a Starline Hungary Kft.-nek. Utóbbi az ugyancsak Dublinban bejegyzett Le Mond Horizon Ltd. érdekeltsége.

Az építkezés nem kezdődött el, sőt mind a Parkview, mind a Starline felszámolás alá került 2013-ban. Utóbbi felszámolója, a Vadász & Partners Kft. még abban az évben megkísérelte eladni az ingatlanokat 365,7 millió forintos irányáron. Ez is soknak tűnt ahhoz képest, hogy a magára hagyott ingatlan teljesen lepusztult, a mozdítható darabokat széthordták, és például a tetőszigetelés nélküli épület pincéjében 500 köbméter víz gyűlt fel. A pályázatból üzlet nem lett, közben ugyanis jogvita alakult ki a két ír között.

A Parkview perbe szállt, azt állítva, hogy a korábbi adásvételi szerződés érvénytelen volt a Starline-nal, és magáénak követelte az ingatlanokat, ám az utóbbi se hagyta magát.

A mostani pályázat kiírása idejére sem zárult le a jogi vita, így perfeljegyzéssel terhelt ingatlant hirdetett meg a felszámoló. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése alapján visszajegyezték a Parkview nevére az ingatlanokat, de ez ellen a Starline felülvizsgálati kérelmet adott be. A pályázatban így még az szerepelt, hogy ha a Kúria a felülvizsgálati kérelemnek helyt ad, a vevő tulajdonjogát törlik az ingatlan-nyilvántartásból, és ezt a kockázatot „minden ellenszolgáltatás és kártérítési igény nélkül” vállalnia kell. Azóta lezárult az ügy, e szerint a Parkview maradt nyeregben, és a vevő viheti az ingatlant.

felszámolás ingatlan mszp-székház
Kapcsolódó cikkek