Cégvilág

Hatályon kívül helyezték a Bunge-ügyben hozott ítéletet

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla szerdán a Bunge Zrt. lobbistájának adott állítólagos korrupciós ajánlat ügyében hozott elsőfokú ítéletet.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék kétrendbeli befolyással üzérkedés miatt marasztalta el az ügy vádlottját, aki a bíróság álláspontja szerint fölajánlotta, kétmilliárd forintért eléri hivatalos személyeknél, hogy az étolaj áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen, valamint hogy a cég versenytársának áfaigénylését visszatartsa az adóhatóság. A törvényszék a férfira két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki.

Erre, a vádirat szerint, egy az Iparművészeti Múzeumban 2014 májusában tartott rendezvényen történt. Itt az amerikai étolajgyártó cégnek dolgozó lobbista vallomása szerint a vádlott felajánlotta, hogy kétmilliárd forint ellenében, amelyet több számla ellenében "a Századvég csoporthoz tartozóan kellene kifizetni", eléri, hogy a kormány - megfelelő feltételek teljesülése esetén - stratégiai partneri megállapodást kössön az élelmiszeripari vállalkozással, az étolaj áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen, valamint, hogy a Bunge versenytársának áfaigénylését az adóhatóság visszatartsa.

A vádlott ezt később az eljárás alatt következetesen tagadta, a táblabíróság előtt az utolsó szó jogán is ártatlanságát hangoztatta, kifejtve, semmilyen szinten nem érintett az ügyben. Az ügyészség az első fokon kiszabott büntetés súlyosítását indítványozta, többek közt azért, mert az eset negatívan befolyásolta Magyarország nemzetközi megítélését, elindítója és egyik okozója volt az amerikai kitiltási ügynek. A védelem az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, illetve a vádlott felmentését kérte.

A Szegedi Ítélőtábla kirendelt bírái végül megállapították: a törvényszék ítélete részben hiányos, iratellenes, a bíróság a tényekből helytelen következtetéseket vont le, és indoklási kötelezettségének sem tett eleget. A megismételt elsőfokú eljárásban a törvényszék másik tanácsának kell eljárnia, amelynek számára a táblabíróság előírta több tanú ismételt meghallgatását.

Fővárosi Törvényszék Bunge Zrt. Iparművészeti Múzeum üzérkedés
Kapcsolódó cikkek