Cégvilág

A hercegség az élre tört

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy már nem a hongkongi, hanem a monacói luxusingatlanokért kell a legtöbbet fizetni a világon.

A Bloomberg híre szerint Monacóban egy ilyen luxusingatlan négyzetméterenkénti ára 41,4 ezer euró (45 ezer dollár), 180 százalékkal több, mint 10 évvel ezelőtt. Az ár egyúttal bő kétszerese a londoniaknak, pedig azok is 70 százalékkal erősödtek ezen időszak alatt.

Az adatok a Savills cégtől származnak, amely szerint 2016-ban egy monacói lakást átlagosan 4,3 millió euróért lehetett eladni. A lista harmadik városa Tokió, itt 30 ezer euró körüliek a négyzetméterárak, majd az említett London, New York, Sanghaj, Párizs, Moszkva, Szingapúr és Dubaj következik. Utóbbiban már 6 ezer euró körüli áron is megkapható egy luxusingatlan négyzetmétere.

Tavaly Magyarországon is meglódult a luxusingatlanok piaca a Világgazdaság minapi összeállítása szerint. Itteni viszonyok alapján a több százmilliós ingatlanok tartoznak ebbe a kategóriába. A kereslet jóval erősebb, mint a kínálat, így a 2016-os tranzakciók számának növekedésével emelkedtek az árak is. E szegmensben Magyarországon nagyjából egymillió forintnál kezdődnek a négyzetméterárak. A válság alatt hatalmas mennyiségben kerültek a piacra ingatlanok, melyek főleg 2014 óta találnak növekvő lendülettel új gazdára. Az eddigi vásárlások miatt és azért, mert a válság hatására 2009 és 2015 között alig épült eladásra luxusingatlan, a most folyó főszezonban már kevesebb eladásra kerülhet sor. Hatalmas az igény nagy lakásokra és minimalista stílusú házakra.

A vadonatúj luxuslakások hazai négyzetméterára fekvéstől, egyéb adottságoktól függően 900 ezer és 1,2 millió forint között mozog. A legmagasabb árhoz egyedi városi panoráma és csúcstechnológia szükségeltetik.

A korábbi évekhez képest tavaly csökkent az orosz és a német vevők aktivitása, a kínai kereslet még mindig intenzív, bár az üteme szerényebb volt, mint az előző egy-két évben. Ugyanakkor sok izraeli, olasz, skandináv, angol, amerikai, közel-keleti vevő is megjelent a piacon. Az olaszok inkább a kicsi, de csúcsminőségű lakásokat vásárolják, az angolok pedig a nagy méretűt keresik. A magyar vevőket elsősorban a felújítandó ingatlanok érdeklik.

Monte Carlo luxuslakás luxusingatlan ingatlan Monaco
Kapcsolódó cikkek