Cégvilág

Indul a háztartási nagygépek cseréje

Augusztusban indul a háztartási nagygépek cseréjére lehetőséget adó pályázat az Otthon melege program keretében.

Az építőipar GDP-arányos részesedése idén 0,8-1,1 százalék, jövőre pedig már akár 1,3 százalék lehet, köszönhetően a kormány által elindított programoknak – közölte tegnap Tállai András. A Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese emlékeztetett, a CSOK-támogatásra a tavalyi 148 milliárd forint után az idén 211 milliárdot szánnak, ezzel is hozzájárulva az ágazat robusztus növekedéséhez.

Augusztusban indul a háztartási nagygépek cseréjére lehetőséget pályázat az Otthon melege program keretében – jelentette be a lakossági pályázatcsomag harmadik elemének startját a Construma tegnapi nyitónapján Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. (Március 9-én jelentették be, hogy megjelenik a családi házak komplex fűtéskorszerűsítését, kazán- és konvektorcseréjét, illetve a kiegészítő elemek, például kémények felújítását, cseréjét támogató pályázat is.)

 [caption id="" align="aligncenter" width="445"]Hűtőre, mosógépre is lehet pályázni - Kép: AFP Hűtőre, mosógépre is lehet pályázni - Kép: AFP[/caption]

Az eddigi hét sikeres pályázaton 120 ezer családnak 23 milliárd forintot fizettek ki az elmúlt években energiahatékony gépek és eszközök vásárlásának támogatására az Otthon melege programok keretében, az idei három új tenderrel az összeg már 30 milliárd forintra emelkedik – ismertette a lakossági energiaracionalizálási támogatások pénzügyi vonzatát Szabó Zsolt. Mint hangsúlyozta, a elterjesztésére a középületek korszerűsítésével együtt összesen 760 milliárdot költ a kormány. A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében lakossági felújításokra a vidéki területeken 105 milliárd forint, a központi régiókra pedig 9,5 milliárd forint van előirányozva, 2019-ig 40-50 ezer magánszemély pályázatával számolnak.

Az államtitkár utalt a napokban megjelent felmérés eredményére, amely szerint a családok átlagosan 1,8 millió forintot szánnak felújításra, amiből csak a hőszigetelés és a nyílásszárók cseréje finanszírozható, vagyis az energiahatékonyság terén még felvilágosításra és szemléletformálásra van szükség. A korábbi két hűtő- és a tavalyi mosógépcsere-programra több mint 85 ezren pályáztak, az energiafogyasztási kategóriánként eltérő összegű, vissza nem térítendő 25, 40, 45 ezer forintos támogatást jelentő pályázat rendkívül népszerű. Ma már az otthonteremtéstől a felújításig nincs olyan szegmens, amelyre ne lehetne találni különböző intenzitású pályázati forrást – jegyezte meg az államtitkár.

Az idei Construma a győztesek fóruma lett – szögezte le Ganczer Gábor, a kiállításszervező Hungexpo Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, idén mindenki jelen akart lenni az eseményen, és részesülni szeretne az építőipar felpörgéséből. Hozzátette: a negyedik ipari forradalom az építőipart sem kerüli el, ami lemérhető a kiállítók által felvonultatott innovációkból is.

Otthon melege programstartok

Június 6-tól: kazáncsere- és kéményfelújítási program – maximum 40 százalékos támogatási intenzitás

Július közepétől: gázkonvektorcsere-program – maximum 60 százalékos támogatási intenzitás

Augusztus 7-től: háztartási nagygépek cseréje – maximum 50 százalékos támogatási intenzitás

Július közepétől: gázkonvektorcsere-program – maximum 60 százalékos támogatási intenzitás

Augusztus 7-től: háztartási nagygépek cseréje – maximum 50 százalékos támogatási intenzitás Hűtőre, mosógépre is lehet pályázni - Kép: AFP -->

construma energiahatékonyság építőipar
Kapcsolódó cikkek