Cégvilág

Kisebb lesz a pénzromlás Magyarországon

A következő hónapokra előretekintve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az infláció lassulására számít - mondta Várhegyi Judit, az MNB főosztályvezetője a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett inflációs adatait kommentálva szerdán az M1 aktuális csatornán.

A KSH keddi közlése szerint márciusban a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel ezelőtt a februári 2,9 százalékos ütemet követően.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Fotó: Kallus György Fotó: Kallus György[/caption]Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a járműüzemanyagokat is tartalmazó egyéb cikkek, valamint a szeszes italok, dohányáruk drágultak - derült ki a KSH jelentéséből. Az élelmiszerek ára 2,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a cukoré 14,0, a sertéshúsé 10,8, a sajté 7,1, a péksüteményeké 5,2, a párizsi, kolbászé 5,0, a kenyéré 3,6 százalékkal.

A baromfihús ára 16,5, a tojásé 5,6 százalékkal csökkent. Az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) átlag felett, 7,6, ezen belül a járműüzemanyagok 17,1 százalékkal drágultak - közölte a KSH.

Várhegyi Judit a jegybank hosszú távú inflációs várakozásainál azonban felidézte, hogy az MNB legutóbbi előrejelzése szerint az 2018 első felében éri majd el fenntarthatóan a 3 százalékot. Hozzátette, hogy a növekvő fogyasztás is a fogyasztói árak emelkedésének irányába hat.

KSH üzemanyag dohányáru infláció baromfi drágulás MNB
Kapcsolódó cikkek