Cégvilág

Van, ahol a bűnözés miatt sem lesz olcsóbb a lakás

A lakásárakat 60 százalékban az ingatlan adottságai, 40 százalékban a környék jellemzői alakítják, leginkább a szolgáltatások és részben a bűnözési statisztika - állapította meg saját adataira alapozva az Otthontérkép.hu csapata, amely kiugró eltérést a bulinegyedben és a budai várban tapasztalt, ahol az ingatlanárak a helyenként nagyobb számú bűnesetek dacára is kiugróan magasak.

A turisztikailag frekventált városrészekben az éjszakai élet miatt torzul a bűnözési statisztika, mégsem érzik azokat veszélyes övezeteknek az ingatlanvásárlók, akik egy-egy terület kedveltségét, és frekventált elhelyezkedését fizetik meg, amikor ott drágábban vásárolnak, mint amennyiért máshol megtehetnék. A bűnözés és a lakásárak összefüggésének törvényszerűségei a részletekben mutatkoznak meg - jegyezte meg Kövesdi Gábor, az adatvizualizációs térképet működtető csoport vezetője. Példaként a XIII. kerületet mutatták be, ahol három, eltérő árazású rész különül el: a forgalmas, sűrűn lakott körút közeli terület magas árazással, a Duntáól távol eső, kevésbé sűrűn lakott részek alacsonyabb árazással, és a Marina-part környéke, amely új beépítésű, modern városnegyed, jó közbiztonsági mutatókkal és magas árszinttel.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]A lakásárakat 60 százalékban az ingatlan adottságai, 40 százalékban a környék jellemzői alakítják -fotó: AFP A lakásárakat 60 százalékban az ingatlan adottságai, 40 százalékban a környék jellemzői alakítják -fotó: AFP[/caption]

A elleni bűncselekmények visszaszorításáért gyakorlatilag a városrehabilitációval lehet a legtöbbet tenni, amely portaszolgálatos, térfigyelő kamerás belső tömböket jelent, ahol a bűnözési statisztika helyenként lenullázódik. Még olyan esetekben is szembeszökő a változás, ha a rehabiltiáció nem jár lakosságcserével, mint a jószefvárosi Magdolna-negyedben, ahol éppen az volt a cél, hogy az ott élők ne költözzenek el, hanem vegyenek részt otthonaik felújításában, aktívan közreműködve a jobb életkörülmények megalkotásában.

A bűnözési adatokat a kínálati átlagárakkal összevetve egyértelmű, hogy a települések többségén belül azokon a részeken van jelentős árnövekedés, ahol folyamatosan javulnak a bűnözési mutatók, tehát kevesebb vagyon elleni bűneset történik - állapította meg az elemzés. Mester Nándor, az otthontérkép.hu szakértője réámutatott, hogy a megyeszékhelyeken jóval kevesebb az új lakásberuházá, mint Budapesten, de a vagyon elleni bűncselekmények száma csaknem mindenütt folyamatosan csökken. A lakásárak alakulása azonban nem egyenesen arányos a bűnözési mutatókkal, példa erre Miskolc, ahol 2014 és 2016 vége között évente 20-40 százalékkal kevesebb betörés és rablás történt, a kínálati átlagár meg 10 százalékkal magasabb most, mint 2014-ben. Ezzel szemben Győr  ingatlanpiacán ugyanebben az időszakban csaknem megháromszorozódott  a betörések száma, miközben a lakások átlagos kínálati ára 20 százalékkal lett magasabb a már három éve is magas bázishoz képest.

A lakásárakat nem csak a bűnözési ráta, hanem az adott lokáció népszerűsége, és frekventáltsága, illetve az ingatlanfejlesztések hatása alakítja. Józsefváros másik sokat citált negyede a Corvin sétány környéke, ahol az új városrész kiépülésével párhuzamosan változnak a környékbeli átlagárak  is évek óta, noha a környéken magas, de már legalább csökkenő a bűnözési statisztika.

Budapesten és a megyei jogú városokban, az ország területi megoszlását tekintve pedig a Dunántúlon emelkedtek nagyobb mértékben az idén az ingatlanárak - nyilatkozta korábban Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az elemző szerint mindez az országon belüli urbanizációs és belső migrációs folyamattal magyarázható, hiszen a kisebb településekről többen költöznek a nagyobb városokba, és ez az ingatlan árakat is befolyásolja.

Duna lakás ingatlan Otthontérkép Kövesdi Gábor
Kapcsolódó cikkek