Cégvilág

Harcolnak a jó munkaerőért a világcégek

Akár az átlagkereset kétszeresét is zsebre vághatják azok a gyakornokok, akik jókor vannak jó helyen, és tehetségesnek bizonyulnak.

A legtöbb tizenéves boldog, ha óránként 10 dollárért talál magának nyári munkát az Egyesült Államokban, ám azok a szerencsések, akik a Facebookhoz kerülnek gyakorlatra, havonta 8 ezer dollárt is kereshetnek. Ez éves szinten 96 ezer dollárt jelent, ami majdnem kétszer annyi, mint egy átlagos amerikai munkavállaló éves jövedelme (51 530 dollár), de a Glassdoor friss top 25-ös listájának utolsó helyezettjénél, a Bank of Americánál elérhető éves juttatás is magasabb az átlagnál (54 840 dollár).

Persze ezekre a helyekre olyan elemzőket és szoftvermérnököket keresnek, akik a technológiai, pénzügyi, valamint az olaj- és az energetikai iparban dolgoznak. S a vezető vállalatok hajlandók sokat fizetni azért, hogy náluk helyezkedjenek el a legígéretesebb fiatal tehetségek, és ne versenytársaik igazolják le a csillagokat. Ráadásul a fizetés mellé sok helyen egyéb juttatások, a közlekedés, étkezés, lakhatás költségeinek térítése is kapcsolódik – emelte ki Scott Dobroski, a Glassdoor közösségi szakértője, az eredményeket kommentálva.

Persze iparáganként nagyok az eltérések, amit a lista összetétele is jól mutat. A legjobban fizetők 25-ös listáján tizenhat, az első 10 szereplőjéből pedig nyolc technológiai cég, ezenkívül képviselteti magát az energetika, a pénzügyi terület és a média. E cégeknél a gyakornokok valós feladatokat kapnak, mentorok támogatják a munkájukat, s egy igazán izgalmas vállalati kultúrával ismerkedhetnek meg.

Scott Dobroski a kutatáshoz kapcsolódóan a Moneyishnak beszélt arról is, hogy három évvel ezelőtt – a utóhatásaként – még jóval kevésbé voltak agresszívek a cégek a fiatal tehetségekért folytatott versenyben. Ám azóta új munkahelyek jöttek létre, a bérek nőttek, s ezzel együtt a gyakornoki fizetések is emelkedtek. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy általánosságban is megfigyelhető a fizetett gyakornoki pozíciók bővülése, amit kedvező trendnek értékelt. Az így foglalkoztatottak ugyanis jóval nagyobb eséllyel kapnak állásajánlatot végzésük után attól a cégtől, ahol gyakornokként dolgoztak. A magáncégeknél gyakornokoskodók 72 százalékos eséllyel kapnak állást a végzés után.

munkaerőpiac gyakornok
Kapcsolódó cikkek