Cégvilág

Így tenné versenyképesebbé a magyar gazdaságot a kormány

A versenyképességi listák alapján az NGM úgy döntött, olyan döntéseket fognak hozni, amelyek már rövidtávon hatnak az ország versenyképességére – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Amikor elkezdte a munkát a tanács, a versenyképességi listák alapján úgy döntöttünk, hogy olyan döntéseket fogunk hozni, amelyek már rövidtávon hatnak az ország versenyképességére – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülését követő doorstep sajtótájékoztatón.

Varga bejelentette: a versenyképességi csomag 6 területen fog ehhez hozzájárulni: az építési engedélyezések, a villamoshálózatra való csatlakozás, az adófizetés, a cégalapítások, a befektetők védelme, valamint a fizetésképtelenség rendezése.

Elmondta, hogy körülbelül 15 olyan jogszabálymódosítást kezdeményeztek, amelyek érintik ezeket a területeket – ezekről május-júniusban már dönthet is az Országgyűlés. Hozzátette: az ősz folyamán a foglalkoztatással, az oktatással és a digitalizációval fognak foglalkozni. Bízik benne, hogy ezek érinteni fogják az innováció területét, valamint a kkv-szektort is.

Kis lépesek, széles spektrum

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke elmondta, amikor versenyképességről beszélünk, egészen kis ügyektől nagy alrendszerekig jutunk el. „Emiatt nagyon széles a spektrum, amiről nekünk a versenyképességet illetően beszélnünk kell” – tette hozzá. Szerinte sikertörténet, hogy ma már a készíti el a magánszemélyek adóbevallásait. Hozzátette, hogy az apró lépéseket összerakva ezek az intézkedések tényleg segítik az ország versenyképességét.

Parlament előtt a versenyképességet javító törvénycsomag

Varga Mihály emlékeztetett rá: a Tanácsban áttekintették azokat a lehetőségeket, amelyekkel a Világbank Doing Business felmérése alapján rövid távon lehet eredményeket elérni a versenyképesség javításában. A miniszter hozzátette: már folynak az előkészületek a Nemzeti Versenyképességi Tanács által javasolt, hosszabb távon megvalósítható intézkedésekről. Ezek között említette az elektronikus szolgáltatások minél szélesebb körben történő elterjesztését, a szakképzési rendszer további alakítását, valamint azt, hogy hosszabb távon a vállalkozások számára is a NAV készítse a bevallásokat – közölte az NGM.

 

Minden cent a versenyképességet növeli

Magyarország a 2014-2020-as fejlesztési időszakban a hangsúlyt a versenyképesség növelésére helyezi – mondta Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a „Program végrehajtás félideje: 2017” című konferencián Budapesten. Kiemelte: Magyarország a források 60 százalékát a magyar kis és középvállalkozások fejlesztésére fordítja, alapvető elvárás, hogy minden euró cent a versenyképesség növelését szolgálja.

 

Nemzeti Versenyképességi Tanács versenyképesség Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek