Cégvilág

Pénzükhöz jutnak a Palóc dolgozói

A következő egy-két hétben bejelenthetik a csoportos létszámleépítést a felszámolás alatt álló Palóc Nagykernél, és június közepétől kifizethetik a dolgozók elmaradt bérét. A felszámolás végén felkophat a kishitelezők álla.

Nem kell tovább várniuk elmaradt béreikre a felszámolás alatt álló Palóc Nagykereskedelmi Kft. alkalmazottainak, célegyenesben van a kártalanításuk – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) Nógrád megyei titkára. Demeter László elmondta: egy-két héten belül bejelenthetik a csoportos létszámleépítést, és várhatóan június közepétől az állami Bérgarancia Alapból kifizethetik a dolgozókat. Kiemelte, hogy az adatokat már egyeztették a bérszámfejtéssel, legfeljebb a munkaügyi ellenőrzés lassíthatja a kifizetést.

Az érintett munkavállalók a munka törvénykönyve vonatkozó rendelkezésének megfelelően állásidőn vannak, ez arra az esetre vonatkozik, amikor a dolgozó rajta kívül álló okok miatt nem tudja a munkáját elvégezni. Három-négy havi fizetéssel tartozik nekik a salgótarjáni központú kiskereskedelmi cég – a CBA korábbi franchise-partnere –, a kifizetetlen bérek együttesen elérik a 200-300 millió forintos nagyságrendet. Ez azonban csak a töredéke a mintegy 5 milliárd forintnyi Palóc-tartozásnak, melyet pénzintézeteknél, beszállítóknál és magánszemélyeknél halmozott fel a vállalat.

A KASZ megyei titkára szerint a csődegyezség azért nem hozott eredményt, mert a bankok nem fogadták el a konszolidációs tervet, pedig a kishitelezők még vártak volna valamilyen fizetési garancia reményében. Demeter László szerint a pékek, zöldségesek, a tejtermékek vagy a húsáruk beszállítói könnyen hoppon maradhatnak a követeléseikkel, ha a nagyhitelezők kártalanítása után nem marad rájuk keret. A Palóc Nagyker fénykorában 86 üzletet működtetett, de a salgótarjáni ipari parkban lévő utolsó bolt is bezárt egy hónappal ezelőtt. Mindössze 10-15 embert tartanának meg az egységek kipakolására. Az 1300 alkalmazott 90 százaléka már továbbállt: néhányan a Tescónál vagy a Penny Marketnél helyezkedtek el, de a többség elhagyta a kereskedelmi ágazatot, bútorgyárban vagy összeszerelő üzemben próbált szerencsét.

A túlélésre kidolgozott terv nem hozott eredményt a nógrádi áruházláncnak, amely mintegy 2,5-3 milliárd forintos bevételt várt abból, hogy a nyolcvan üzlethelyiségből harmincat értékesít, így előteremtve a követelések 60 százalékát. Pedig reális forgatókönyvnek tűnt, hogy átadnak 20-22 boltot a Coop Hungary Zrt.-nek, s további 8-10-et pedig magánvállalkozók üzemeltetnek majd, de mivel a szóban forgó kereskedések többségéért 100 millió forint körüli összeget kértek, az érdeklődők meghátráltak.

palócz nagyker felszámolás leépítés kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek