Cégvilág

Szecessziós plakátritkaságok kerülnek kalapács alá

A tételek döntő többsége filmplakát, de a az utazás, a cirkusz, a színház, a balesetvédelem és más kategóriák is képviseltetik magukat. Az Annie Hall, a Star Wars – A Jedi visszatér, az Apokalipszis most, a James Bond, a Hyppolit és egyéb filmklasszikusok mellett kalapács alá kerül a Fabulon, a Traubisoda vagy Andy Warhol Műcsarnokban rendezett kiállításának plakátja is, a kikiáltási árak 40 és 50 ezer forint között szóródnak. A plakátok mint műtárgyak a nyugati műtárgypiacon egyre keresettebbek, ma már az sem ritka, ha áruk meghaladja a festményekét. Itthon is látszik valamiféle mozgás ezen a területen, egyre több kifejezetten plakátműfajra szakosodott árverést tartanak, egyelőre váltakozó sikerrel.

A hazai műgyűjtők idegenkednek a papíralapú műtárgyaktól, nem tartják őket értékállóknak, pedig a plakátok esetében annyira nyomottak az árak, hogy nem vállalnak velük nagy kockázatot, és ennél biztosan feljebb fog menni az áruk. Különlegesség a háború előtti időszakból Faragó Géza szecessziós remekműve, a He­ckenast Ibach zongorákat hirdető kétíves plakát felső része 300 ezer forintért – egyben az aukció legdrágábbja – vagy a Szerencsi bonbon, csokoládé, kakaó art deco plakátja 240 ezer forintért – ezek műtárgyként és befektetésként is működnek.

A korszak híres plakáttervezője, Konecsni György tervezte 1936-os Hungary feliratú turisztikai plakát 80 ezer forintért szintén figyelemre méltó. A magyar plakátművészet másik aranykora a hatvanas évek, ebből az időszakból a moziplakátok között szebbnél szebb darabok követik egymást, 22-40 ezer forintos kikiáltási árakon. Közülük is kiemelkedő az Így jöttem című Jancsó-filmhez készített filmplakát, Máté András munkája 40 ezer forintról indul. A pop-artból merítő termékreklámok egyik legszebb példája az Ideál mosópor plakátja, amelyet a So–Ky alkotópáros tervezett, ára 50 ezer forint.

A reklám reklámozásának és a reklámipar hazai történelmének jelentős darabja a Simonyi Emőke és Pecsenke József által tervezett, lenyűgözően modern Magyar Hirdető-plakát ritka, nagy méretű változata 70 ezer forintos kezdőáron. Bak Imre műcsarnoki kiállításának plakátját 1977-ből kifejezetten befektetési célból is érdemes megvásárolni, a művészre irányuló nemzetközi figyelem az árait is magasabb szintre emeli. Természetesen van Csillagok háborúja-plakát is, anélkül nincs plakátárverés, ezúttal A Jedi visszatér egyik japán plakátját kínálják 30 ezer forintos kezdőáron.

műkincs plakát árverés
Kapcsolódó cikkek