Cégvilág

Árverésen Jackie Kennedy órája

A Christie’s június 21-i New York-i óraárverésén a legfontosabb tétel az egykori First Lady, Jackie Kennedy Onassis Cartier aranyórája.

A Christie’s június 21-i New York-i óraárverésén, amelyen több, a 20. századi amerikai történelemben egykor fontos szerepű közéleti személyiség órája is kalapács alá kerül, a legfontosabb tétel az egykori First Lady, Jackie Kennedy Onassis Cartier aranyórája. A Cartier Tank márkájú órát Jackie sógorától, Radziwill hercegtől kapta ajándékba 1963-ban, s számos róla készült fénykép tanúsága szerint évtizedekig előszeretettel viselte. Az óra hátoldalára az ajándékozási szövegen kívül két időpontot is gravíroztak, melyek egy 1963-as, nevezetes ötven mérföldes gyalogtúra kezdési és befejezési időpontját jelzik. A 60 és 120 ezer dollár becsértékű óra mellé egy festményt is adnak, amelyet Jackie saját kezűleg készített, s az órára válaszul ajándékozott Stas Radziwillnek, gratulációját kifejezve, hogy sógora teljesítette a 80 kilométeres gyaloglást. A Kennedy March néven ismert túra egy rövid életű kezdeményezés része volt, melyet az elnök hirdetett meg, kezdetben az amerikai katonák, később a nép állóképességének javítására.

A testmozgást és az erőnlétet rendkívül fontosnak tartó elnök nyilvános beszédben szólt a kihívásról, miszerint az, aki 20 óra alatt legyalogol ötven mérföldet, elismerésben részesül. Családi és baráti köréből, egykori harvardi iskolatársai közül többen teljesítették a távot 1963-ban Palm Beachen, köztük Stas Radziwill, Jackie húgának férje, egy lengyel származású arisztokrata. A szóban forgó óra és festmény ennek az eseménynek a relikviái, valamint hosszú idő óta a legfontosabb, Kennedy családhoz köthető tárgyak, melyek aukcióra kerülnek, ez növelheti értük a licitálási kedvet. Jackie Kennedy órája mellett a kínálatban szerepel több időmérő is, amely egykor a híres üzletember, J. J. Astor tulajdonában volt, valamint a divattervező Bill Blass vagy az Amerikában jól ismert színész és televíziós személyiség, Bob Hope órája, továbbá a windsori herceg 1940-es, téglalap alakú, rozsdamentes acélból készült Omega Marine karórája (10 ezer dolláros becsértékkel), melyet halála után Wallis Simpson örökölt. A legmagasabb értékű tétel egy 50-100 ezer dollárra becsült aranyzsebóra, amelyet Babe Ruth baseballjátékos karácsonyra ajándékozott barátjának, egy hírhedt New York-i gengszternek. Kalapács alá kerül még egy másik híres baseballsztár, Joe DiMaggio három órája és a 36. amerikai elnök, Lyndon B. Johnson Hamilton márkájú fekete számlapos karórája, érdekes nyíl alakú számjegyekkel. A 15-30 ezer dollár becsértékű óra számos, az elnökről készült fotóról is jól ismert.

Jackie Kennedy karóra árverés aukció
Kapcsolódó cikkek