Cégvilág

Multit venne az Amazon

Bejelentése szerint 13,7 milliárd dollárért megvenné az Amazon a Whole Foods Market Inc. szupermarketláncot. Az akvizícióval az e-kereskedelmi óriás több mint 400 bolthoz jutna hozzá.

Megvenné az Amazon a Whole Foods Market Inc.-t. A pénteki bejelentés szerint az Amazon 13,7 milliárd dollárt fizetne a szupermarketláncért, részvényenként 42 dollárt, ami 27 százalékkal múlja felül a csütörtöki zárás szerinti árfolyamot. Az akvizícióval az e-kereskedelmi óriás több mint 400 bolthoz, egy jól működő beszállítói hálózathoz és egy jól csengő brandhez jutna, amivel jelentős részesedést szerezne a hagyományos élelmiszer-kiskereskedelemben. A bejelentés hírére az Amazon papírjainak értéke közel 3 százalékot ugrott, míg a nagyobb kiskereskedelmi láncok bezuhantak: a Walmart 7, a Kroger Co. 17 százalékot vesztett értékéből. Összességében a Bloomberg adatai szerint a hír hallatán a kiskereskedelmi hálózatok piaci kapitalizációja 32 milliárd dollárral csökkent.

Forrás: AFP

A Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szerint az Amazon azért kínált a piaci értéknél magasabb árat, mert arra számítanak, hogy más ajánlatok is érkeznek majd a szupermarket-hálózatra.

A Morgan Stanley 48, az Oppenheimer Holdings 45 dollárra emelte a Whole Foods részvényeinek célárát. Karen Short, a Barclays elemzője szerint kevesen tudják majd túllicitálni az Amazont, de több piaci szereplő igyekszik majd gátat szabni az akvizíciónak, vagy legalább elérni azt, hogy az jóval drágább legyen. A befektetők többsége is erre számíthat, a Whole Foods részvényeinek ára felkúszott 42 dollár fölé. Az Amazon nem most próbál először betörni az új piacra, tavaly ősszel is ajánlatot tett a Whole Foodsra, de akkor a tárgyalások nem jártak sikerrel.

vétel Whole Foods Market Amazon
Kapcsolódó cikkek