Cégvilág

Brutális iMac Prót dob piacra az Apple

Bár elsősorban nem az új eszközökről szólt, jó néhány készüléket is bemutatott az Apple magyar idő szerint hétfő éjjel a cég fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n, s persze számos egyéb fejlesztést is megismerhettek az érdeklődők. Az egyik leginkább várt újdonság érthető módon az új mobil operációs rendszer, az iOS 11 volt, amely ugyan forradalmi változásokat nem hoz, de az ősztől elérhető megoldás tartogat néhány kellemes meglepetést a felhasználóknak. Így például automatikussá válik majd a különböző Apple eszközök közötti szinkronizáció az iCloud használatával, illetve magánszemélyek között is működik majd az Apple Pay mobilfizetési rendszer, vagyis a társaság mobileszközeinek tulajdonosai közvetlenül küldhetnek pénzt ismerőseiknek, családtagjaiknak vagy azoknak, akiktől az eBayen vettek valamit.

A nagy technológiai cégek körében mintha kezdene presztízskérdésnek számítani, hogy ki hol tart a mesterséges intelligencián alapuló digitális asszisztensek fejlesztésében. Ennek megfelelően a Siri kapcsán is készült újdonságokkal az Apple, így például a korábbinál természetesebbé vált a beszédhangja, többféle hanglejtéssel képes megadni a kért információt. Emellett most már képes rá, hogy azonnal fordítson egyik nyelvről a másikra, igaz, ez még csak korlátozottan érhető el: angol, kínai, spanyol, német, francia és olasz nyelven működik.

5K-s felbontású kijelzővel érkezik az új iMac Pro. Forrás: Apple Press

Az App Store is új dizájnt kapott, az egyes alkalmazások színes „kártyákon” látszanak majd, azokat lehet görgetéssel lejjebb vinni. A napi ajánlatok és a játékok is külön „fület” kaptak; utóbbi kategória kiemelése annak fényében teljesen érthető, hogy ezek hozzák a legnagyobb bevételt. Az Apple megosztott pár számot is arról, hogy mennyire jó üzlet az alkalmazásboltja, a fejlesztőknek eddig 70 milliárd dollárt osztottak vissza. Hetente mintegy félmilliárdan keresik fel az App Store-t, s már 180 milliárdnál tart a letöltések száma.

A WWDC legbrutálisabb újdonsága egyértelműen az új iMac Pro, melyből a csúcsmodell 5K-s felbontású – 5120 x 2880 pixeles – kijelzővel, 128 GB ECC memóriával, 18 magos Intel Xeon processzorral és 4 terabyte-os SSD-s tárolóval ke­­rül majd piacra. Igaz, minderre egészen decemberig kell várni. Ez abból a szempontból jó, hogy addig lehet rá gyűjtögetni a pénzt, az Egyesült Államokban ugyanis csaknem ötezer dollárba kerül majd a belépő­szintű iMac Pro is. Lényegesen olcsóbbak lesznek az iMac modellek, amelyekből egy 21,7 és egy 27 hüvelykes fog érkezni, a nagyobb 64 gigabyte RAM-mal szolgálja majd a felhasználókat. Az új iMacek ára 1099 dollártól indul.

Ahogy arra számítani lehetett, megújult az iPad Pro termékcsalád is: érkezett egy 10,5 hüvelykes képernyővel ellátott modell. Ennek kapcsán érdekesség, hogy nagyjából ugyanakkora, mint a 9,7 hüvelykes kijelzővel rendelkező változat, amit úgy sikerült elérni, hogy az Apple táblagépénél is csökkentették a keret méretét. Az eszköz a korábbi verziónál erősebb hardvert kapott, a gyártó állítása szerint a hatmagos, A10X processzor a gyorsaságot 30 százalékkal növeli, míg a grafikai megjelenítésben 40 százalékos javulást hoz. Az iPhone 7-ben megismert 12 megapixeles hátoldali és 7 megapixeles előlapi kamerát kapott az eszköz, melyből a legolcsóbb, 64 gigabyte-os tárhellyel rendelkező változat közel 650 dollárba kerül, és már megrendelhető az Egyesült Államokban.

Az Apple bemutatta a HomePodot is, amely lényegében egy okoshangszóró, s képes az adott helyiség méreteihez igazítani a hangzást. Emellett hangvezérléssel az Apple Musicból is lehet közvetlenül zenét hallgatni az új eszközön keresztül.

Kapcsolódó cikkek