Cégvilág

Fogyasztóvédelmi kérdéssé válhat a hotelek csillaghasználata

Törvényi szabályozást sürget a szállodák jogszerű csillaghasználatának garantálására a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

Törvényi szabályozást sürget a szállodák jogszerű csillaghasználatának garantálására a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ). A szakmai szövetség Világgazdasághoz eljuttatott közleményéből kiderül, egyelőre fehér foltnak számít a csillaghasználat jogszerűségének ellenőrzése is. Mindeközben a főszezoni előfoglalási adatok és a vendégek emelkedő elvárásai miatt is foglalkozni kell a garantálható szállodai minőség és a fogyasztóvédelmi feladatok csillaghasználatot érintő kérdésével – hangsúlyozzák.

A szállodai csillagok és a mögöttük megtalálható szigorú kritériumok rendszerét jelenleg Magyarországon a már 17 EU tagországban egységesen alkalmazott Hotelstars Union rendszer jelenti, amelyet mint Nemzeti Védjegyet a szövetség működtet. A hazai szállodai kapacitás 60 százalékát magában foglaló szálláshelyek százai már jelenleg is rendelkeznek ezzel a minősítéssel, vagyis már most is jogszerűen használják a csillagokat.

Az MSZÉSZ új vezetősége szerint célként kell megfogalmazni, hogy felmenő rendszerben, de belátható időn belül valamennyi szálloda csatlakozzon a rendszerhez. A vendégek egységes elvárásai ezt a folyamatot várhatóan felgyorsítják. Szükség lesz arra, hogy sok más országhoz hasonlóan hazánkban is jogszabályi hátteret kapjon a csillagok használata, annak kötelező erejével, biztosítva a fogyasztók védelmét és védve azon szállodákat, amelyek ellenőrizhető minőséget kínálnak vendégeiknek.

turizmus Hotelstars Magyar Szállodaszövetség
Kapcsolódó cikkek