Cégvilág

Font milliókért kelhet el egy „magyar” festmény

A Sotheby’s a június 28-i kortárs aukcióján Londonban számos neves, keresett és a műtárgypiacon rendre magas árakat elérő művész mellett Andy Warhol korai önarcképét viszi kalapács alá.

Andy Warhol képeinek felbukkanása a műtárgypiacon minden esetben kiemelt figyelmet kap, munkái amolyan blue chipnek számítanak, amelyek a piac mindenkori állapotáról is visszajelzést adnak. Ráadásul hosszabb ideje nem került kalapács alá igazán fontos mű tőle, a mostani árverésen szereplő Önarckép azonban a kezdeti évekből való, abból a sorozatból, amely megalapozta, hogy művészből ikonná váljon. 2013 óta, amikor az azóta is életműrekordként számontartott 105,4 millió dolláros áron eladott Ezüst autóbaleset (Dupla katasztrófa) című 1963-as képét értékesítette a Sotheby’s, jelentős műve nem szerepelt nyilvános árverésen.

Forrás: MW

Meg nem erősített információk szerint 130 millió dollárért ugyan privát eladás keretében gazdát cserélt azóta egy Warhol-alkotás, de a tranzakció kapcsán sem a mű címe, sem az eladó vagy a vevő személye nem került nyilvánosságra. Mindenesetre június végén Londonban Warhol egyik első önportrésorozatából árvereznek egy darabot, amely harminc év után először kerül árverésre. Hat évvel ezelőtt a Christie’snél ugyanebből a sorozatból 38 millió dollárért adtak el egy másik önportrét, így a Sotheby’s 5-7 millió fontos becsértéke, amelyen ezt a képet most indítja, meglehetősen óvatosnak tűnik.

Az árverés fő tételei közé tartozik még Roy Lichtenstein Picasso inspirálta festménye 2 és fél, 3 millió fontos becsértékkel, valamint egy impozáns Basquiat-triptichon 1983-ból 4-6 millió fontos becsértékkel. Ez utóbbi azért is különösen izgalmas tétel, mert májusban 110,4 millió dollárért vásárolt meg egy Basquiat-munkát a Sotheby’s New York-i árverésén egy japán divatmágnás, ráirányítva ezzel a figyelmet Basquiat életművére és a nyolcvanas évekre, miközben több szakértő kételkedett benne, hogy ez egy reális árszint. Ugyanakkor a műtárgypiac felülről árazott piac, az elkövetkező időszak mutatja majd meg, mennyit emelkednek Basquiat árai. Érdekessége az árverésnek, hogy két közös művet is kínál Jean-Michel Basquiat és Andy Warhol együttműködéséből. Az egyenként két-két millió font körüli becsértékekkel indított festmények a divattervező Tommy Hilfiger kollekciójából származnak. 1983-ban egy svájci műkereskedő ötlete volt, hogy a pop-art atyja, Andy Warhol és a neoexpresszionista csodagyerek, Jean-Michel Basquiat közösen alkossanak. A különböző generációkból származó művészek, akik mindketten eredetit és újat hoztak a művészet történetébe, inspiráló és egyenrangú partnerségben tudtak együtt dolgozni. Az 1984–85- ben létrehozott Sweet Pungent című mű betekintést nyújt a kortárs művészet történetének egyik legfontosabb kapcsolatába.

A német Gerhard Richter művei is nagy áremelkedésen mentek keresztül az elmúlt évtizedekben, most két jelentős festményét árverezik, közülük az 1989-es Spit címet viselő absztrakt mű 3 és fél, 4 és fél millió fontos becsértéket kapott.

Magyar felmenők

Andy Warhol, a pop-art megterem­tője 1928. augusztus 6-án Andrew Warhola néven született Pittsburghben. Ruszin származású szülei a magyarországi Mezőlaborcból (ma: Kelet-Szlovákia) vándoroltak ki Amerikába.

 

festmény warhol aukció
Kapcsolódó cikkek