Cégvilág

A Gazprom alulmaradt Stockholmban

Nem jár a Gazpromnak az a hatalmas összeg a Naftogaztól, amelyet azért követel az orosz társaság, mert ukrán partnere megsértette a 2009 –ben kötött gázvásárolási szerződésük egy részét, döntött a stockholmi választott bíróság.

A Stockholmi Kereskedelmi kamarához tartozó, választott döntőbíróság szerdán visszautasította az orosz Gazprom azon követelését, amely szerint az állami társaságnak pénz járna ukrajnai vevőjétől azért, mert az nem tartotta be a 2009-es szerződése egyes részeit. A Gazprom úgy ítéli meg, hogy 34,5 milliárd dollár jár neki a Naftogaztól, amely 2012-től kezdődően három különböző időszakban, összesen pedig 17 negyedéven át az általa igényeltnél jóval kevesebb gázt vett át. Márpedig olyan, úgynevezett take or play megállapodás kötötte, amely szerint megrendelt tétel árát akkor is ki kell fizetnie, ha azt nem veszi át. Ez az összeg a feltételezett büntetésekkel és kamatokkal mintegy 47 milliárd dollárt tesz ki, de a Világgazdaság úgy tudja, nem nem ekkora pénzről lesz szó. A bírósági döntés után ugyanis a két társaság tárgyalásokba kezd a helyzet rendezéséről.

Egy másik döntésében a bíróság hatályon kívül helyezte a 2009-es szerződésben lévő azon tilalmat, amely szerint a Naftogaz nem adhat el másnak a Gazpromtól vásárolt gázt.

Szerdán a a stockholmi bírák részleges ítéletet hoztak, mert a Naftogaz és a Gazprom további összegeket is követel egymástól. Közleménye szerint a Naftogaz külön határozatokra számít minden egyes vitás kérdésben, így a szállított gáz mennyiségéréről és áráról. A további vitás kérdésekről a döntések végső szakaszában foglal állást a bíróság, de fontos, hogy a külön-külön meghozott ítéletek már magukban is véglegesek, és végrehajtandók.

Az ukrán társaságtól kapott tájékoztatás szerint két-két nagy pénzügyi követelés csomag áll egymással szemben. A Naftogaz összesen 30,3 milliárd dollárt remél orosz partnerétől. Ebből 18 milliárd dollárt igényel (már büntetésekkel és kamatokkal) azért, mert állítása szerint a Gazprom 2011 májusa és 2015 októbere között bő 14,1 milliárd dollárral túlszámlázta a neki eladott gázt. további 12,3 milliárd dollárt szeretne kapni azért, mert 2009 és 2016 között a megállapodottnál több orosz gázt tranzitált.

A Gazprom teljes követelése 47,1 milliárd dollár. Ennek meghatározó része az a fenti tétel, amelyről tehát a bíróság szerint le kell mondania. Vár az orosz társaság 0,007 milliárd dollárt is azért, mert 2016-ban 5 millió köbméter földgázt juttatott az ukrán hálózatba, hogy abban megmaradjon a tranzithoz szükséges nyomás.

Naftogaz take or pay Gazprom
Kapcsolódó cikkek