Cégvilág

Digitális lemaradásban a fogyasztási cikkek gyártói

A cégvezetők 83 százaléka gondolja úgy: a marketing- és értékesítési stratégiája nem elég jó ahhoz, hogy legyőzze közvetlen versenytársait.

A gyorsan fogyó fogyasztási cikkeket (FMCG) termelő és forgalmazó vállalatok még mindig nem aknázzák ki a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket – derült ki a Roland Berger által több mint száz cégvezető körében végzett felmérésből. Egyenesen lesújtónak nevezhető az, hogy a cégvezetők 83 százaléka gondolja úgy: a marketing- és értékesítési stratégiája nem elég jó ahhoz, hogy legyőzze közvetlen versenytársait.

A felmérésben a vállalatok eredményeit négy területen vizsgálták: a szervezeti működés, a stratégia, valamint a digitalizáció és a teljesítmény területén. Az eredmények mind a négy területen elmaradást mutattak, a vállalatok átlagosan 59 pontot értek el a lehetséges 100-ból. A szervezeti működésben van a legjobb kilátás a javulásra, a legszembetűnőbb hiányosság pedig a felelősségi körök tisztázatlansága volt.

A digitalizáció területén a fogyasztói adatok gyűjtésében és használatában vannak hiányosságok: a marketingügyekben döntést hozók mindössze 16 százaléka, az értékesítési terület döntéshozóinak 8 százaléka tekinti magát felelősnek az adatvezérelt üzleti modell kifejlesztéséért és működtetéséért. A teljesítmény területén az egyik legfőbb hiányosság az, hogy a cégek negyede nem tudja mérni az értékesítési és a marketingtevékenység ROI mutatóját, és a válaszadók 70 százaléka gondolja úgy, hogy marketing- és salesköltségvetésüknek sokkal gyengébb eredménye van, mint a versenytársaik esetében.

A válaszadók egyharmada vélte úgy, hogy marketing- és sales­szervezetének újjászervezésre van szüksége a következő években. Ezt azonban erősen akadályozza, hogy nincs elegendő olyan szakember, aki képes lenne megbirkózni a marketing- és az értékesítési folyamatok automatizálásával. Az FMCG-cégek kevesebb mint 10 százalékában alkalmaznak Chief Digital Officert, vagyis olyan szakembert, akinek a digitális üzleti modell fejlesztése lenne a feladata – mutatott rá Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője. Pedig – tette hozzá – a digitalizáció hatalmas lehetőséget kínál az FMCG-vállalatoknak, hogy közelebb kerüljenek vásárlóikhoz. Emellett ez az üzleti modell fontos információkkal tudna szolgálni számukra a megfelelő újítások és a stratégia kidolgozásában.

Roland Berger digitalizáció
Kapcsolódó cikkek