Cégvilág

Nagyon elhúztak a városi terepjárók

A tavalyi év első hat hónapjához képest mintegy 19 százalékkal új autót helyeztek forgalomba – derül ki a Datahouse adataiból.

Idén az első fél évben a tavalyi év első hat hónapjához képest mintegy 19 százalékkal, a 2015-ös adatokhoz képest pedig csaknem 48 százalékkal több új autót helyeztek forgalomba – derül ki a Datahouse adataiból. Az idei első hat hónapban tehát mintegy 55 ezer új autót értékesítettek, ami hét százalékkal haladja meg a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) első fél évre vonatkozó előrejelzését. Ez azt vetíti előre, hogy 2017 egészében a forgalomba kerülő új személyautók száma meghaladhatja a százezret. (Tavaly 96 594 új autót helyeztek forgalomba).

Fotós: Vémi Zoltán

A magánvásárlók visszatérése folytatódik, arányuk már meghaladja a harminc százalékot, miközben valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része magánvásárlásnak tekinthető. Az MGE azt reméli, hogy az elektromos autók kormányzati támogatása a kezdeti nehézségeket követően beindul. Egyelőre annyi tudható, hogy május végéig 303 elektromos autóra kötötték meg a támogatási szerződést.

Az első hat hónapban tovább szárnyalt a Suzuki értékesítése, a márkából több mint 6800-at adtak el, és ezzel a piaci részesedése meghaladta a 12 százalékot. A második helyen 10,2 százalékkal a Ford áll, amelyből 5600-nál is többet adtak el, a harmadik helyen pedig az Opel végzett, a 8,7 százalékos piaci részesedéséhez 4788 autót kellett értékesítenie. Egy évvel ezelőtt a Suzuki állt az első, az Opel a második helyen, a harmadik pedig akkor a Skoda volt, megelőzve a Fordot.

Idén a városi terepjárók (SUV) és az alsó középkategóriás autók versenyében fordulat következett be: amíg tavaly 2,5 százalékponttal vezetett az alsó középkategóriába tartozó modellek eladása, addig idén a városi terepjárók jóval megelőzték őket. Az idén eladott több mint 54 ezer autó közül 18 ezernél több tartozott a SUV-ok közé, és valamivel több mint 15 ezer az alsó középkategóriába. (Egy évvel korábban mindkét csoport eladása 13 ezer körül mozgott). A növekvő piacon viszont nem változott a sport- és a luxusautók értékesítésének részaránya: idén mintegy 434, tavaly pedig 395 ilyen autót helyeztek forgalomba.

suv Ford Suzuki terepjárók
Kapcsolódó cikkek