Cégvilág

Tüntetni fognak a Green Holidays károsultjai

Tüntetést szerveznek péntekre a július 2-án bedőlt Green Holidays kártalanításból kimaradt ügyfelei. A tiltakozók az indulhatunk.hu-n keresztül fizettek be utazásra, márpedig a biztosító azt közölte: csak a Green Holidays által közvetlenül értékesített utaakra vonatkozik a jótállás.

Péntek reggel az indulhatunk.hu Váci utcai irodájához vonulnak azok, akik ezen az utazásközvetítők keresztül fizettek be – jórészt tudtukon kívül – a Green Holidays útjaira – közölte a hvg.hu.

Amint arról a Világgazdaság beszámolt, a fizetésképtelenséget jelentett utazási iroda vagyoni biztosítékát nyújtó Uniqa szerdán bejelentette: meghatározták azt a kört, amelyre kiterjed a társaság által biztosított 500 millió forintos keret, és abba kizárólag azok tartoznak bele, akik a Green Holidays Kft.-vel mint utazásszervezővel kötöttek utazási szerződést, vagy a Green Holidays Kft. utazási csomagját vásárolták meg utazásközvetítőn keresztül. A hvg.hu szerint ez az utasoknak csak a harmadát, kétezer ügyfelet jelenti.

Márpedig számos utasnak fogalma sem volt arról, hogy a Green Holidays útjára fizetnek be, mivel az indulhatunk.hu – amely etikailag, és mind bizonyosabb módon jogilag sem elfogadható módon kettébontotta az utak költségét -, külön számlázta a szállást, és külön a repülőjegyet, amelyekről saját cégei nevében állított ki számlát. A kettébontás másik eredménye az volt, hogy a jogszabályt így kijátszhatták, és nem kellett vagyoni biztosítékkal rendelkezni – márpedig ez azt jelenti, hogy most kártérítést sem lesz miből fizetni.

Bár a jogsértő gyakorlatról már tavaly ősszel kaptak jelzést, a hatóságok most leginkább egymásra mutogatnak. A károsultak ezen felháborodva pertársaságot szerveznek, amiért az állam elégtelenül határozta meg a kártérítések szabályait. Pénteken pedig az utazásközvetítő központi irodájához vonulnak, igaz, az indulhatunk.hu már július 6-án bezárta összes kirendeltségét, és sem telefonos, sem e-mailes megketesésekre nem reagál.

Green Holidays csőd tüntetés utazási iroda
Kapcsolódó cikkek