Cégvilág

Buktatók egész sorát rejtik az EU-s pályázatok

A kormányzat hivatalos pályázati keresőoldalán jelenleg több mint 800 milliárd forint értékű nyitott uniós pályázat található.

Nincsenek könnyű helyzetben a pályázó cégek, a kiírások manapság egyre több bürokratikus előírást tartalmaznak, a korábbi ígéretekhez képest ráadásul a pályázatokhoz megkövetelt adminisztratív igazolások, cégdokumentációk száma sem csökkent – derül ki a BDO közleményéből. Különösen a nemzetközi cégcsoportok esetén bonyolult a partner és kapcsolt vállalkozások cégadatainak beszerzése és az átláthatósági nyilatkozatok kibocsátása.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a kiírók a túlárazások elkerülése érdekében immár minden pályázati költségtétel alátámasztása érdekében három, egymással versenyző vállalkozó árajánlatát kell a pályázathoz csatolni

– magyarázza Jasper Zsuzsanna, a BDO Magyarország könyvvizsgálati üzletágának ügyvezető partnere. – Ez a tapasztalatok szerint jelentősen lassítja a pályázatírás folyamatát, miközben igen nehézkes a hiánypótlások rendszere is: gyakran megesik, hogy egy jól előkészített pályázathoz is 6-7 oldalas hiánypótlást írnak elő.

Jelentősen növeli a pályázók adminisztratív terheit az is, hogy miközben a támogatási pályázatok elektronikus úton készülnek, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) kombinált támogatási pályázatai az elektronikussal párhuzamosan a papíralapú pályázatkészítést is előírják.

bürokrácia eu-s pályázat uniós pályázat
Kapcsolódó cikkek