Cégvilág

Erre a fontos változásra készülhetnek a mobilosok

Az unión belüli roamingdíjak júniusi eltörlése után hamarosan újabb változásnak örülhetnek a hazai mobilozók: október 24-től a szolgáltatóknak ingyen kártyafüggetlenné kell tenniük a mobilokat – írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet információi szerint a mobilszolgáltatók a határozott idejű szerződések lejárta után lesznek kötelesek ingyen feloldani a csomagban adott mobilkészülékek zárolását a magán-, és a vállalati ügyfeleknek.

Forrás: AFP

A hálózati korlátozást a távközlési szolgáltatók azért alkalmazzák, mert a készülékeket a legtöbb esetben hűségidős szerződések keretében, akciós áron kínálják ügyfeleiknek, így érthető módon igyekeznek gátat szabni annak, hogy a kedvezményesen megszerzett mobiltelefon végül más operátor forgalmát és hasznát növelje. A SIM locknak, illetve service provider locknak is nevezett eljárás lényege, hogy a mobilszolgáltató szoftveres úton telepíthető korlátozást „épít be” a készülékbe, amelyet legálisan csak maga a szolgáltató oldhat fel.

A függetlenítés ára jelenleg – a hűségidő lejárta, azaz a készülék megvásárlása után is – eltérő a különböző szolgáltatóknál: a Telekom 15 ezer forintot kér a feloldásért, míg a Telenornál fele ennyit kell fizetni. A Vodafone-nál számításba veszik, hogy a szerződés mikor köttetett, így egy éven belül húszezer, a szerződés második évében tízezer, ezt követően pedig 2500 forint a tarifa. Akinek tehát nem sürgős, mindenképp érdemes kivárnia az új jogszabály hatálybalépéséig hátralévő bő két hónapot.

mobiltelefon függetlenítés SIM
Kapcsolódó cikkek