Cégvilág

Ezerből egy cég lesz igazán sikeres

Nem túl erős az új alapítású cégek túlélési képessége: az ötéves kort 73, míg a tízévest csak 51 százalék éri meg.

Évről évre csökken az új alapítású vállalkozások várható élettartama. Az elmúlt húsz esztendő statisztikái szerint az ezredforduló környékén alakult cégek túlélési aránya volt a legmagasabb: az 1999–2004 között piacra lépő vállalkozások 84,5-85,5 százaléka öt évvel később is működött, sőt az 1999–2000-ben indulók 64,5-64,8 százaléka tíz év múlva is talpon volt – derül ki az Opten adataiból.

Forrás: MTIA 2004–2005 után alakult társaságoknál azonban az arányok folyamatosan romlottak. A 2009-ben alapított cégeknek már csak 80,5 százaléka folytatott tevékenységet öt évvel később, a 2011-ben létrejött vállalkozásoknak mindössze 73,67 százaléka működik még az idén is, a tíz esztendeje alapított cégeknek pedig alig 51 százaléka létezik napjainkban. Az Opten összefoglalója hozzáteszi azt is, hogy a cégek törlése akár évekig tartó eljárások eredménye, így ha a vállalkozások eljárás alatt töltött időszakát leszámítjuk, akkor az öt-tíz éves túlélési arányok még elkeserítőbbek.

A talpon maradók közül csaknem 1 százaléknyi az, amely nagyra nő: 0,6-0,9 százaléknak árbevétele a működésük ötödik évét követően meghaladja az 1 milliárdot. Ma egyébként a cégnyilvántartásban szereplő 490 ezer társaságból összesen 8 ezer ilyen működik Magyarországon. E sikerességi kritérium alapján egyébként az Opten nem talált különbséget az öt, illetve tíz esztendeje működő cégek között: az utóbbi körhöz tartozó vállalkozásoknak is 0,6-0,9 százaléka éri el a milliárdos bevételi határt.

Természetesen nem teljes az átfedés az ötévesen milliárdos és a tízévesen milliárdos cégek között. Ám az adatok alapján úgy tűnik, hogy a milliárdos forgalmat nem ugorják meg sokkal többen tíz, mint ötéves korukra – állapítja meg az elemzés. A most rendben működő cégek több mint fele tízesztendősnél fiatalabb, de magas túlélési arányuknak köszönhetően az ezredfordulón alapítottak is szép szeletet hasítanak ki a mai magyarországi cégstruktúrából.

A koreloszlást nézve viszont mégiscsak az a legszembeötlőbb tény, hogy a rendszerváltás idején alakult vállalkozások száma jelenleg is 20 ezer felett van. Ráadásul ezek – bár csupán a teljes cégbázis 4 százalékát teszik ki – árbevételüknek, fajsúlyuknak köszönhetően máig meghatározó elemei a hazai gazdaságnak.

túlélés Opten cégek
Kapcsolódó cikkek