Cégvilág

Jelentős bővítés előtt áll a BorsodChem

Az eddiginél több poliuretán alapanyagot állítana elő a BorsodChem, de közben erősen ügyelnie kell alapanyag- és energiaköltségeire.

A BorsodChem Zrt. (BC) 10 százalékkal évi 330 ezer tonnára kívánja növelni a poliuretán alapanyag, az MDI (metilén-difenil-diizocianát) éves gyártókapacitását – tudta meg a Világgazdaság. Arra is készül a vállalat, hogy testvércégétől, a Borsod Chenfeng Chemical Kft.-től szerezzen be évi 300 tonna segédanyagot a PVC gyártásához. Egy múlt évi megállapodás alapján hamarosan átállnak az okos megoldásokkal történő gyártásra, egy májusi hír szerint pedig 79 millió euróhoz jut a cég a környezetvédelmi beruházása hitelének refinanszírozásához.

A kazincbarcikai BC tavalyi árbevétele (növekvő és tizedével csökkenő belföldi értékesítés mellett) szerény mértékben 1,4 milliárd euróra nőtt, a 115 millió eurós adózott eredménye azonban a 2015-ösnek csaknem a háromszorosa volt.

A társaság a hét globális vegyipari tömörülés egyike, a kínai Wanhua csoport tagja. A Wanhua a világ legnagyobb MDI-gyártója, a BC pedig térségünkben jár az élen az MDI, a TDI és más speciális vegyi anyagok előállítói között. A kelet-magyarországi társaság utóbbi években történő előretörése kínai tulajdonosa bizalmának és persze a pénzének köszönhető. Ám kérdés, hogy a Wanhua is jól választott-e, amikor a BC-vel akarta megalapozni nyugati terjeszkedését. Vélhetőleg igen: térségi összevetésben sok működő tőke érkezik Magyarországra, a munkaerő jól képzett és viszonylag olcsó. A BorsodChem pedig éppen felfelé ívelő pályán volt.

A Wanhua 2009-től több lépcsőben, az általa nyújtott hiteleknek és átvállalt adósságoknak köszönhetően lett a BC teljes tulajdonosa. Utolsó lépésként 2011-ben vette meg a Permira, a Vienna Capital Partners (VCP) és néhány kisrészvényes hányadát. (A VCP tulajdonosa, Heinrich Pecina ma is igazgatósági tagja a BC-nek). Az ezredforduló táján azonban a kínai óriás még aligha találta volna vonzónak a BC-t. Utóbbi ugyanis akkoriban, a VCP érkezésekor – egy befektető szerint – még csak „kicsit került feljebb a plusz nulláról”, és az sem tett jót neki, hogy a politikai érdeklődés középpontjába kerülve egy ideig orosz résztulajdonban volt.

A következő évtizedben a VCP növelte tulajdoni részesedését a BorsodChemben, amelyet ezután globális szintre emelt, majd a világ egyik vezető private equity (magántőke) társaságával, a Permirával bővítette tovább, mielőtt megállapodott volna a Wanhuával. 2011-re, amikor a Wanhua átvette a BC egészét, az már túl volt a szervezeti átalakításon, saját, levédett termékeit terítette a világpiacon, a térségi pozíciói erősek, az oroszországiak kiépülőben voltak.

Eredményei, továbbá stabil kínai háttere ellenére a BC-nek figyelnie kell riválisai, például a BASF és a Dow Chemical vagy a szaúdiak minden rezdülését. Versenyképességére ügyelve – úgy tudjuk – most főleg a beszerzett alapanyagok és a villamos energia árára koncentrál. Saját erőműve a hatodát sem termeli a szükséges áramnak, ráadásul veszteséges.

Borsodchem bővítés vegyipar
Kapcsolódó cikkek