Cégvilág

Krízist okoz a terror a turizmusban

Korai még felbecsülni, ártanak-e a spanyol turizmusnak a múlt heti merényletek. Párizst érzékenyen érintette a terror okozta visszaesés, Törökország pedig súlyosan megszenvedi a látogatók elmaradását.

T úl korai megmondani, milyen hatása lesz a merényletnek a turizmusra – közölte hét végén az International Airlines Group (IAG) a múlt csütörtöki barcelonai terrortámadás kapcsán. A légitársaságok közül a legnagyobb barcelonai kitettséggel rendelkező vállalat felajánlotta az augusztus 20-ig barcelonai foglalással rendelkező ügyfeleinek, hogy térítésmentesen más dátumot választhatnak utazásukra. A TUI Group, Európa egyik legnagyobb turisztikai vállalata a hét végén azt közölte: „minden nyugodt”, közvetlenül a merénylet után nem érzékelhető keresleti visszaesés Spanyolországban. A TUI spanyol bevételeinek döntő többsége azonban a tengerparti nyaralásokból származik, így lehet, hogy meg sem érzi a cég a barcelonai utazásokban való visszaesést. A vezető légitársaságok nem változtattak menetrendjükön, nem számoltak be arról, hogy jelentős számú foglalást mondtak volna vissza az utasok.

Még nem tudni, a barcelonai merénylet milyen hatással lesz az idegenforgalomra.

Forrás: AFP

A Bernstein elemzője, Richard Clarke azt mondta a Bloombergnek: a fő kérdés, hogy a merényletekkel csak Barcelonát kötik össze a fogyasztók, vagy esetleg olyan célpontokat is, mint Tenerife, Mallorca, Ibiza. Barcelona ugyanis jelentős, de nem a legnagyobb spanyol desztináció. Az amúgy is nehézségekkel küzdő államnak is fontos a kérdés: a Reuters adatai szerint az ország nemzeti össztermékének nagyjából 11 százaléka származik a turizmusból, évi 75 millió turistával Spanyolország a világ harmadik leglátogatottabb országa. Ráadásul eddig profitáltak a nemzetközi terrorhullámból, tavaly 10 százalékkal több turista érkezett Spanyolországba, mint egy évvel korábban. Angliából 3 millióval, Németországból és Franciaországból 2-2 millióval érkeztek többen – állítja az ország statisztikai hivatala.

A londoni merényletek után a brit turizmus nem esett vissza jelentősen, mivel a Brexit miatt gyengülő fontárfolyam növeli a külföldi devizák vásárlóerejét, és vonzóvá teszi a szigetországot a turisták szemében. A terrorhullám kezdete óta a franciáknál látható leginkább, hogy milyen veszteségeket okoztak az események – az ágazat épp kezdi kiheverni a 2015-ös merényleteket. Az Eurostat adatai szerint 2016 májusában 8 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a külföldi turisták Franciaországban, mint 2015 azonos havában. A Le Figaro szerint a Párizst meglátogató francia és külföldi turisták száma 30 százalékot esett, az egész Ile-de-France régió turisztikai bevétele pedig 6,1 százalékkal csökkent tavaly 2015-höz képest. Az AFP szerint 2016-ban csak Párizs másfél milliárd eurót veszített el a terrorizmustól való félelem miatt, egész Franciaországba pedig 8,1 százalékkal érkezett kevesebb turista tavaly, mint egy évvel korábban. Idén év elején már lehetett érezni a franciáknál a talpra állást. 2016 utolsó negyedévében a francia statisztikai hivatal becslése szerint 4 százalékkal emelkedtek a turisztikai bevételek az egy évvel korábbihoz képest. A külföldi vendégéjszakák száma 2017 májusában 10 százalékot emelkedett éves bázison. Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, a világ öt legnagyobb bevétellel rendelkező szállodalánca második negyedéves gyorsjelentésében mind kitért arra, hogy a francia turisztika kezd magára találni a terrorhullám óta. Ahogy múlik a terrortól való félelem, visszajönnek a turisták.

Még így sem Franciaország, hanem Törökország és Egyiptom vesztett a legtöbbet a nemzetközi terrorizmuson. A török 2016 harmadik negyedévében 1,3 százalékkal csökkent, ennek egyik oka az orosz szankciók és a merényletek okozta turisztikai pánik. Az IMF becslése szerint a 2016-os bővülés 1 százalékponttal volt alacsonyabb a visszaesés miatt. Egyiptomban a szálláshelyek kihasználtsága a 2015-ös, átlagos 48,3 százalékról 2016-ra 22,5 százalékig esett. Itthon is érezhető az elutasítottság, a Netrisk biztosítási portál a Világgazdasággal közölte: hazai felmérésük szerint az elmúlt egy év terrorista merényletei miatt Egyiptom és Törökország az elutasított célpontok között szerepel. A magyar válaszadók 65 százaléka Egyiptomot, 49 százaléka pedig Törökországot eleve kizárja az opciók közül.

Barcelona terror
Kapcsolódó cikkek