Cégvilág

Milliárdokból újul tovább a Volánok buszparkja

Idén eddig félszázzal több autóbuszt helyeztek forgalomba a Volánok, mint egy évvel korábban, a következő havi statisztikát pedig megdobja az a százhúsz busz, amelynek szállítójáról a közelmúltban döntöttek.

Ha lassan is, de fiatalodik az egykori Volán-társaságok járműparkja, mivel csak az elmúlt napokban húsz új autóbusz szállításáról szóló pályázat nyertesét hirdette ki a kiíró Volán Buszpark Kft. Az hivatalos lapjában, a TED-ben most megjelentek szerint két ajánlattevő közül a MAN Kamion és Busz Kft., valamint a K&H Bank Zrt. nyerte el az emelt komfortfokozatú autóbuszok beszerzésére kiírt pályázatot, amelyet lízingkonstrukcióban vásárolnak meg. Az értékelés során egyaránt 50-50 százalékos súllyal estek latba az ár és a minőségi kritériumok, ám utóbbiban szerepelt például a lízingügylet kamata, az ajánlattevő által vállalt jótállás és a teljes élettartamra vetített energiafelhasználási és szennyezőanyag-kibocsátási költség is. A szerződés végleges összege 1,4 milliárd forint, ami lényegesen alacsonyabb az eredetileg becsült 2,1 milliárdnál. A másik ajánlat az MKB-Euroleasing Autólízing Szolgáltató Zrt.-től és az EvoBus Hungária Kft.-től érkezett.

A Credo buszok a miskolci és szolnoki székhelyű közlekedési központoknál, valamint a Volánbusz Zrt.-nél állnak forgalomba október elejéig
Forrás: Credo

Mindeközben kereken száz új busz átadását kezdte meg Győrben a Kravtex-Kühne csoport. A beszerzést koordináló Volán Buszpark Kft. – amely a regionális közlekedési központok flottakezelője – nyílt közbeszerzési eljáráson választotta ki a Kravtex Kereskedelmi Kft. és a Budapest Lízing Zrt. közös ajánlatát. A pályázókkal augusztus 3-án írták alá a buszok szállításáról szóló szerződést, melynek összértéke 6,2 milliárd forint. Ez is elmaradt az eredetileg becsült 7,4 milliárdos költségtől.

A magyar gyártmányú, elővárosi és regionális kivitelű Credo buszok a miskolci és szolnoki székhelyű közlekedési központoknál, valamint a Volánbusz Zrt.-nél állnak forgalomba október elejéig – közölte a Kravtex. A buszok mindegyike klímaberendezéssel és utasinformációs rendszerrel felszerelt, döntő részük pedig alacsony belépésű, tehát akadálymentes a babakocsival és kerekesszékkel utazók számára. Az autóbuszokba egységesen nagy teljesítményű klímaberendezést is építettek.

Az új járművek átadását követően 316-ra nő azoknak a Credóknak a száma, melyeket a gyártó a Nemzeti Autóbuszgyártás Cselekvés Program tavaly nyári bejelentése óta állított forgalomba. A program kapcsán várható piaci bővülésre alapozva a cégcsoport mosonmagyaróvári és győri telephelyén is jelentős beruházásokat hajt végre.

Több busz fut a tervezettnél

Júliusban huszonöt új autóbuszt helyeztek forgalomba Magyarországon, míg az első hét hónapban háromszáznyolcat – derül ki a Datahouse adataiból. A héthavi tényadatok némileg jobbak a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének előrejelzésében becsült időarányos értéknél. Az idén eddig forgalomba helyezett háromszáz busz jelentős növekedést mutat: tavaly az első hét hónapban még csak kétszáznegyven, 2015-ben pedig kétszáztíz új autóbuszt állítottak forgalomba.

 

Credo buszok VOLÁN
Kapcsolódó cikkek