Cégvilág

Több száz családot lakoltattak ki az első fél évben

A tavalyelőtti 2335 után a múlt évben 3473 kilakoltatás történt országszerte. Az esetek többségében a sikeres árverést birtokbaadás követi.

Tavaly 3473 kilakoltatás volt Magyarországon, 48,7 százalékkal több, mint tavalyelőtt – derült ki Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára képviselői kérdésre adott válaszából. Ahogy arra a politikus is figyelmeztetett, a 2015-ös adatokat a március 1-jétől december 1-jéig tartó kilakoltatási moratórium figyelembevételével kell értelmezni.

Forrás: MTI/Fotó: Máthé Zoltán

A lakóingatlan sikeres árverését követő birtokbaadások számában a legszembetűnőbb a változás: míg tavalyelőtt csak 626 ilyen eset volt, addig az elmúlt évben 1734. Az idei első fél évben is birtokba adtak már 1210 ingatlant, a lakásügyben hozott határozatok végrehajtása pedig 449-nél jár. A Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. kérelmére 152 kilakoltatást rendeltek el idén január és június között, az önkényesen elfoglalt lakások kiürítésének száma pedig elérte a 94-et. Ugyanebben az időszakban 13 kilakoltatás zajlott le bírósági végrehajtáson kívül történő értékesítést követően. Az idei első fél évben 708 családot lakoltattak ki, az árverésre meghirdetett ingatlanok közül pedig 30 544 esetében fordulhat elő, hogy sikeres árverést követően önkéntes teljesítés hiányában kiürítik.

Körülbelül 80 ezer ingatlant hirdettek meg árverésre 2010 és 2012 között, 2013-tól mostanáig mintegy 240 ezerre nőtt ez a szám – közölte az IM államtitkára. Felidézte, hogy a kormány által 2011 tavaszán meghirdetett Otthonvédelmi akcióterv keretében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő hozta létre a NET Zrt.-t azzal a céllal, hogy a magyar állam nevében és javára megvásárolja a nem teljesített lakossági jelzáloghitel-szerződések fedezetéül szolgáló lakóingatlanokat, ezzel hosszabb távra biztosítva a bajba jutott, szociálisan rászoruló hiteladósok lakhatását a piaci bérleti díjaknál jóval alacsonyabb bérleti díjak fizetésével.

A program 2012-es indulása óta a NET Zrt. idén márciusig 29 236 lakóingatlant vásárolt meg, illetve több mint 40 ezer kérelmet fogadott be. Völner Pál tájékoztatása szerint 52 484 ingatlan van árverésre meghirdetve.

adósok kilakoltatás állam
Kapcsolódó cikkek