Cégvilág

Angliai magyarok a célkeresztben

Kisebb alaptőke-emelésről dönthet októberben a NordTelekom közgyűlése. Emellett a társaság angliai sztorijáról remélhetünk hamarosan híreket.

Október 20-ra rendkívüli közgyűlést hívott össze a NordTelekom, ezen az alaptőke kisebb emeléséről dönthetnek a részvényesek. Gácsi Mihály, a társaság elnöke konkrét összeget nem említett a Világgazdaság érdeklődésére, mint mondta, a tőkeemelés okáról a jövő héten tájékoztathatják a közvéleményt.

A NordTelekom jogelődjét, a Key­stone Internet Services Kft.-t (korábbi nevén Nextra) még 2005-ben alapították. Egy évvel később bevásárolta magát a Beltáv, és a társaság nevét NordTelekomra változtatta. A NordTelekom részvényeit 2009-ben vezették be tőzsdére. A cég távközlési tevékenységet és ehhez kapcsolódó kiegészítő tevékenységeket végez. Az internetszolgáltatás a fő tevékenysége, emellett a telekommunikációs szolgáltatásoknak is csaknem teljes spektrumát nyújtja: bérletvonal, ADSL, IPTV, vezetékes telefon (VOIP) egyaránt megtalálható a kínálatában.

A fő profil továbbra is az internetszolgáltatás maradt a telekom cégnél
Fotós: Móricz-Sabján Simon

Szerkezeti átalakításokkal magyarázták a 2016-os üzleti jelentésben az árbevétel tavalyi átmeneti csökkenését, ami a költségek jelentős olvadását is magával hozta. A tavalyi évet mínusz 91,45 millió forintos adózott eredménnyel, magyarán veszteséggel zárta a cég. Ugyanakkor sztorit sejtet, hogy időközben megalapították a Reenger Zrt.-t, amely az Angliában folytatott távközlési tevékenységhez járulhat hozzá befektetők bevonásával.

A NordTelekom erre az évre már árbevétel-bővülést tervez. A pluszbevételt attól reméli, hogy az Angliában élő magyaroknak és lengyeleknek kínált mobiltelefon- és internetszolgáltatást egyre többen veszik igénybe. Az egyik ottani szolgáltatóval szerződtek a hálózat használatára, s a fogyasztóknak egy magyar vagy egy lengyel vezetékes számot is kínálnak, amely a mobiltelefonjukon csörög, így az otthoniak az esti órákban kedvező vagy ingyenes tarifával hívhatják a kint élő hozzátartozójukat. Természetesen ehhez magyar, illetve lengyel nyelvű ügyfélszolgálatot is működtetnek, ami különösen a tömbökben élő és ezért angolul nem jól beszélő lengyeleknek lehet fontos.

A NordTelekomnak már kétezer angliai ügyfele van, s a társaság jó növekedési lehetőséget lát ezen a piacon, hiszen a becslések szerint 300 ezer lehet a Nagy-Britanniában élő magyarok száma, és a legutóbbi adatai szerint 1,2 millióra tehető a kint ideiglenesen vagy végleg letelepedett lengyelek száma. Más kérdés, hogy az internetalapú, gyakorlatilag ingyenes távbeszélgetési lehetőségek terjedése szűkíti a NordTelekom potenciális ügyfélkörét. Az otthon maradt idősebb generáció tagjai azonban hagyományos telefonálási szokásaikkal táplálhatják a sztorit.

A NordTelekom árfolyamgrafikonjára pillantva azt látjuk, hogy augusztus végén meredeken felívelt a kurzus, alig egy hét alatt 9 forintról 15 forintig húzták az árfolyamot a vevők. Volt olyan nap, amikor csak a limit állította meg az emelkedést. Szeptember elején kicsit korrigált a kurzus. Azóta a 12 és 14 forint közti sávban jegyzik a papírt.

Nordtelekom angliai magyarok
Kapcsolódó cikkek