Cégvilág

Az idén már fizetik Paks II. számláit

A Paks II. projekthez rendelkezésre álló oroszországi hitelkeretből egyedül a kulcsrakész és működőképes atomerőmű átadásával megbízott, oroszországi Atomsztrojexport hívhat le pénzt, amely utófinanszírozással utal alvállalkozóinak.

Már az idén kifizethet a két új paksi blokk megépítésével megbízott oroszországi Atomsztrojexport (ASZE) néhány, a beruházáshoz kapcsolódó számlát, jövőre pedig további utalásokra kerül sor.

Az idén azoknak a tervezési, engedélyezési munkáknak az ellentételezésére kerül sor, amelyeket az ASZE megbízásából a társaság alvállalkozói már korábban elvégeztek, de amelyeket nem lehetett kifizetni a projekt kapcsán folyó brüsszeli vizsgálat 16 hónapja alatt

– válaszolt a Világgazdaságnak Aszódi Attila, a beruházásért felelős államtitkár.

Csak a fővállalkozó ASZE fér hozzá a paksi bővítés finanszírozását szolgáló orosz hitelkerethez.
Fotós: Móricz-Sabján Simon

A kifizetés rendje az, hogy az adott alvállalkozó benyújtja az elvégzett munkáról kiállított számlát az egyedüli felelősséget viselő fővállalkozónak, amely – ha a teljesítést rendben lévőnek tekinti – a pénz 80 százalékát az e célra rendelkezésre álló oroszországi hitelkeretből, 20 százalékát a magyarországi költségvetésnek a beruházáshoz elkülönített részéből fedezi. (A költségvetés idei Paks II.-kerete 99,7 milliárd forint. 2018-ban 106,7 milliárd forint használható fel a beruházáshoz.) A projekt tehát utófinanszírozású. A 2018-as első kifizetések még nem közvetlenül a két atomerőműblokk építéséhez, hanem a beruházási terület előkészítéséhez, azaz a felvonulási épületek megépítéséhez, majd a további tervekhez és engedélyezésekhez kapcsolódnak.

A fővállalkozón kívül senki más nem fér hozzá az orosz hitelkerethez, abból senki, semennyit nem hívhat le. Magyarország – egyes feltételezésekkel ellentétben – nem dönthet úgy, hogy lehív a hitelből. Ez nem is véletlen, hiszen az ASZE köteles a két új blokkot kulcsrakészen, működőképesen átadni.

A finanszírozási szerződés nem rendelkezik az alvállalkozó kifizetésének módjáról, itt aszerint kell tehát eljárni, amit a fővállalkozó és az alvállalkozó megállapodása rögzít

– közölte az államtitkár.

Pakson két, egyenként 1200 megawattos atomerőműblokk épül a ma működő egységek telephelyén. Az 5. és a 6. blokkra a ma termelő négy blokk majdani pótlása miatt lesz szükség, de az újak együttes, 2400 megawattos teljesítménye nagyobb lesz a Paksi Atomerőmű 2000 megawattjánál. Emiatt kritika is éri a projektet, mondván: az országban nem lesz akkora áramigény, amekkorával ki lehetne használni az új egységeket. Aszódi Attila szerint azonban a kereslet alakulásának tendenciája eloszlathatja ezeket az aggályokat.

Csak 2017 első nyolc hónapjában 2,8 százalékkal nőtt az ország villamosenergia-felhasználása az előző év azonos időszakához képest

– mondta. Kiderült az is az államtitkárság által a Mavir adatai alapján végzett elemzésből, hogy a lakossági és a nem lakossági igények egyaránt emelkedtek. A bővülés annak fényében még nagyobb jelentőségű, hogy töretlen volt, vagyis egyetlen olyan hónap sem volt, amelyben a felhasználás elmaradt volna az egy évvel korábbitól. A januári és az augusztusi adat ráadásul 7 százalékos növekedést takar. Idén januárban minden idők legnagyobb, 6780 megawattos rendszerterhelését mutatta ki a Mavir.

Atomsztrojexport atomenergia atomerőmű Paks II
Kapcsolódó cikkek