Cégvilág

Az MI jut főszerephez a hamarosan érkező Mate 10-ben

Új információk jelentek meg a Huawei október közepén érkező okostelefonjáról, ezek alapján úgy tűnik, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) helyezte középpontba a fejlesztésnél a gyártó.

Hozzászokhattunk az elmúlt években ahhoz, hogy a nagy telefongyártók csúcsmodelljeiről már jóval a bemutató előtt számos részlet napvilágot lát, ráadásul a kiszivárgott információk jelentős része valósnak is bizonyul. A Huawei várhatóan október 16-án mutatja majd be a Mate 10-et és a Mate 10 Prót, ám a hét elején egy olyan prezentációból jelentek meg részletek, amely az új készülékekről szól, és könnyen elképzelhető, hogy a nagy leleplezésre készült. Ha valóban így van, akkor csak tovább erősíti azokat a korábbi híreket, melyek alapján a Huawei ezúttal a mesterséges intelligenciára összpontosított. Erre utalt egyébként már az is, hogy a berlini IFA-ra időzítve, néhány hete egy vadonatúj csipet is bemutattak. A Kirin 970-es csip Neural Processing Unitot (NPU) használ, ami jelentősen javítja az eszköz válaszidejét, és lehetővé teszi a készülékek MI-lehetőségeinek teljes kihasználását.

Forrás: Youtube

Az új megoldás mindössze egy négyzetcentiméteren 5,5 milliárd tranzisztort sűrít össze, teljesítményét pedig jól érzékelteti, hogy a négymagos Cortex-A73 CPU-hoz képest 25-szörös teljesítményre képes 50-szer nagyobb hatékonyság mellett. A képfelismerő teszt során a Kirin 970 egy perc alatt kétezer képet tudott feldolgozni, ezzel gyorsabbnak bizonyult bármely, ma a piacon lévő csipnél. A Huawei koncepciója szerint a felhőben működő MI és az okostelefonokban lévő mesterséges intelligencia a nagy teljesítményű csipnek köszönhetően ki tudja majd egészíteni egymást. A mobilokban lévő MI ugyanis az eszközbe épített szenzorok révén erős érzékelési képességű lesz, ami segít a gépnek abban, hogy megértse, mit is akarnak a felhasználók.

Az új csipre építve a Mate 10 a többi között képes lesz arra, hogy fényképezésnél 14-féle helyzetet azonosítson, és a telefon kameráját a mesterséges intelligencia már eleve úgy állítja be, hogy alkalmazkodjon hozzájuk. Egyébként érdemes a fényképezési képességekről is szót ejteni, a kiszivárgott prezentációban található kép szerint a korábbi Mate modellhez hasonlóan egymás alatt lesz majd a két Leica szenzor, amelyek meglepően nagy, f1.6-os rekeszértékkel rendelkeznek majd. Igazodva a mostani trendekhez, a többi meghatározó gyártóhoz hasonlóan a Huawei is igyekszik minimálisra csök-­­kenteni a keretet, amely oldalt szinte teljesen el is tűnik, s alul és felül is minimális lesz. Korábban olyan hírek jelentek meg, hogy a Mate 10 meglehetősen nagy eszköz lesz majd, 5,9-es vagy 6 hüvelykes kijelzővel.

A mesterséges intelligencia azonban nemcsak a fotózásban fog nagy előnyt jelenteni, hanem lehetővé teszi többek közt azt is, hogy internetkapcsolat nélkül fordítson le idegen nyelvű szöveget a telefon. Emellett az eddigi információk szerint várhatóan 4000 milliamperórás akkumulátor mellett az MI is segít majd abban, hogy még hosszabb legyen az eszköz üzemideje egyetlen feltöltéssel. Mellesleg a töltésnél e modellnél is bevetik a már megismert Super Charge nevű gyorstöltési funkciót.

A Huawei az elmúlt egy évben nagyon gyorsan növelte értékesítését, és stabilan tartja harmadik pozícióját a legnagyobb gyártók között az IDC elemzése szerint. Ám a Counterpoint Research nevű kutatócég szeptember elején arról számolt be, hogy a kínai vállalat júniusban és júliusban már több okosmobilt adott el, mint az Apple, és ezzel a Samsung mögé feljött a második helyre.

Huawei mate 10
Kapcsolódó cikkek