Cégvilág

Kis részben magyar lehet a turbinaház

A két új paksi blokk turbinaszigetére kiírt 711 millió eurós pályázat két ajánlattevőjének egyike a magyarországi pozíciókkal is rendelkező GE. A turbináról és a hazai beszállítási lehetőségekről Szenes Gábor, a GE Power kereskedelmi igazgatója nyilatkozott a Világgazdaságnak.

A Roszatom közbeszerzési pályázatán a GE az Arabelle nevű, félfordulatú turbina-generátor szettel pályázott Paks II. számára. Milyen ez a berendezés, és mit jelent az, hogy félfordulatú?

Egy több mint kétezer tonnás, tengerjáró hajóhoz hasonló méretű, de egy svájci óra pontosságával működő berendezésről van szó. Tulajdonképpen ez egy 70 méter hosszú tengely, 40 lapátsorral. Az atomerőműveket világszerte vagy teljes fordulatú (3000 fordulat/perc 50 Hz-en), vagy félfordulatú gőzturbina-generátor szettel szerelik fel. A nagy teljesítményű atomreaktorblokkok által előállított óriási gőzmennyiséget egyedül egy félfordulatú turbina tudja hatékonyan kezelni. Nagy, 1262 megawattos blokkjai lesznek Paks II.-nek is. A ma működő mintegy 430 atomreaktor 27 százaléka még teljes fordulatú, a többi félfordulatú gőzturbina-generátorokkal üzemel. Teljes fordulatúak az 500 megawattos blokkokból álló Paksi Atomerőmű turbinái is.

Szenes Gábor
Forrás: AFP

Mennyire hangsúlyos a GE portfóliójában az atomerőműveknek gyártott gépek, berendezések előállítása?

A szegmensben a GE globálisan mintegy 1500 gigawatt beépített kapacitással rendelkezik, ezzel abszolút piacvezető. Minden reaktortípushoz tervez és gyárt turbinaszigeti berendezéseket. A világon működő atomerőművi blokkok több mint 50 százalékában, 219 blokkban GE-gyártmányú gőzturbina üzemel, jelenleg is 9 ilyen épül. A félfordulatú turbinák szegmensében abszolút piacvezetők vagyunk, eddig 180 ilyen berendezésünk üzemel. Közülük 40 a Paks II.-höz is szükséges vagy annál nagyobb teljesítményű.

Az atomerőművek megbízható működése kiemelt figyelmet kap. Milyenek az Arabelle mutatói e téren?

A karbantartási igénye alacsony, a rendelkezésre állása 99,96 százalékos, utóbbit a franciaországi Chooz és Civaux atomerőművekben mutatták ki. A Nemzetközi -ügynökség 2003 és 2014 közötti vizsgálata arra jutott, hogy a bruttó 600 megawatt vagy annál nagyobb villamosenergia-teljesítményű, Arabelle-t használó egységekben a termelésnek mindössze 0,2 százaléka esett ki a turbina-generátor szett meghibásodása miatt.

Nagy játékos rivális

Paks II. turbinaházának másik lehetséges szállítója, az oroszországi Szilovije Masini is a legjelentősebb atomerőmű-beszállítók közé tartozik. Képes az összes atomerőmű-típushoz turbinaházat gyártani, kínálatában a gyors mellett megtalálható a félfordulatú generátor is. A világon egyedül ez a cég készít vízhűtéses generátort. Erőssége a nagy sebességű turbinagenerátor, míg a Paks II. kiírásában szereplő félfordulatú még új fejlesztés, elsősorban egy új oroszországi, két blokkból álló, könnyűvizes atomerőmű-típushoz készült, de megfelel az oroszországi és a külföldi követelményeknek is. Később lesz 1800 megawattos változata is.

Több egység is van

– A GE Powernek két ilyen divíziója is van – válaszolta Jörg Bauer, a GE Magyarország vezérigazgatója lapunknak arra a kérdésére, hogy a GE mely magyarországi üzletágai és divíziói vehetnek részt a Paks II. projektben. – Az egyik az 1800 fős GE Power Veresegyház, amely a turbinasziget egyes egységeit és alkatrészeit gyárthatná, de részt tudna venni a projektmenedzsment, a jóváhagyatás és a beüzemelés feladataiban is. A másik a Power Services egységünk, ez a turbinasziget beüzemelésében, tesztelésében, mérnök szakértői munkákban, később az erőmű egyes egységeinek karbantartásában és szervizében vehetne részt – mondta lapunknak Jörg Bauer. A Power Services szakemberei építették be az új, GE-gyártmányú kondenzátorokat a Paksi Atomerőmű blokkjaiba, és jelenleg is az erőmű 8 generátorának modernizációján dolgoznak a berendezések megbízhatóságának és élettartamának növelése érdekében.

 

Paks turbina Szenes Gábor
Kapcsolódó cikkek