Cégvilág

Modern implantátumokat fejlesztenek magyar egyetemeken

Csont- és ízületpótló implantátumok kutatásával és fejlesztésével foglalkozik a következő négy évben egy konzorcium, amely a kétmilliárd forint összköltségvetésű projekthez jelentős hazai és európai uniós forrást nyert el.

Csont- és ízületpótló implantátumok kutatásával és fejlesztésével foglalkozik a következő négy évben a Debreceni és a Nyíregyházi Egyetem, a Varinex Informatikai Zrt. és a Kereken-Pálya Kft. alkotta konzorcium, amely a kétmilliárd forint összköltségvetésű projekthez jelentős hazai és európai uniós forrást nyert el. A program során az úgynevezett additive manufacturing technológiával olyan implantátumok előállítása a cél, amelyek jobban beépülnek az emberi szervezetbe, elősegítik a gyorsabb gyógyulást, és jóval hosszabb ideig használhatók.

A program 2 milliárdból valósul meg
Forrás: MW

A pályázat által támogatott kutatás négy éve során lehetőség adódik olyan anyagszerkezet kifejlesztésére, amely a jelenleginél magasabb szinten biztosítja a fémből készült csont- és ízületpótló implantátumok iránti követelményeket. A projektben állatkísérletek és képfeldolgozási technológiák alkalmazásával a kutatók célja a titánalapú fémimplantátumok olyan struktúrájának megalkotása, amely minden eddig ismert megoldásnál jobban biztosítja az osteointegrációt, azaz a csonthoz történő kapcsolódást. A kétmilliárd forint értékű programhoz a konzorcium 1,67 milliárd forint támogatást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázati kiírásán nyert el.

implantátum kutatás csont- és ízületpótlás egészségügy
Kapcsolódó cikkek