Cégvilág

A munkaerőhiány az ételszállítók piacát sem kíméli

A termékfejlesztés a kulcs az ételszállító cégek 20 milliárd forintos piacán, de ez az ágazat is megsínyli a munkaerőhiányt: nincs elég szakács, konyhamészáros és betanított munkaerő.

Stagnál az ételszállító cégek mintegy évi 20 milliárd forintos forgalmat lebonyolító piaca. A legmeghatározóbb szereplő hosszú évek óta a Teletál Ételfutár Kft., amely tavaly 6,57 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 15,03 milliós adózott eredményt ért el az Opten adatai szerint.

Forrás: shutterstock

Bár új megrendelők megszerzésére is törekszik a cég, a stratégia elsősorban a meglévő ügyfélkör megtartására és a minél minőségibb kiszolgálásra irányul

– közölte a Világgazdaság érdeklődésére Bondor Tamás marketingvezető. Mint mondta, kiemelt figyelmet kell fordítani a mindennapi működésüket érintő külső tényezőkre, mint például a munkaerőhiányra. Ezért a Teletál hangsúlyt helyez a meglévő munkaerő megtartására, motiválására, többek közt azért is, mert ahogy a piacon, úgy náluk is jelentős a hiány szakácsból, konyhamészárosból vagy épp betanított munkaerőből.

Tájékoztatása szerint a társaság a célközönséget monitorozva frissíti folyamatosan az étlapot, amelyben a hagyományos „mama főztje” ízvilág ugyanúgy megtalálható, mint a termékfejlesztés középpontjában álló vega, vegán, paleo jellegű és gluténmentes étrend, illetve a fitneszmenü. Az alapanyag-beszerzés kapcsán arról számolt be a Teletál, hogy a magyar termelők és beszállítók termékei játsszák a főszerepet, de például a paleo esetében vannak bizonyos alapanyagok, amelyeknél megkerülhetetlen az Nemcsak az ételek, hanem az igénybe vehető fizetési szolgáltatások terén is széles a kínálat, az ügyfelek rendezhetik a számlát online, készpénzzel, illetve különböző utalványokkal is, így Erzsébet-utalvánnyal vagy SZÉP-kártyával. A rendelések földrajzi megoszlásában is visszaköszön azonban az ország centralizáltsága: a piacvezető cég azt tapasztalja, hogy a fővárosi forgalom a legerősebb, de határozott céljuk a vidéki területeik fokozatos fejlesztése, bővítése.

Hűen tükrözi az ételszállító cégek zárt világát, hogy lapunk a piac domináns szereplői közül megkérdezte a Cityfoodot, az Egészségkonyhát, a Food Expresst, az Interfoodot és a Gastroyalt is, de kihívásait és terveit csak a Teletál ismertette. Böngészve a kínálatot, megállapítható, hogy a legtöbb helyen már 300-400 forintért is lehet kapni levest, a főzelékek jellemzően 400-800, az egytálételek és a frissensültek pedig 700-1000 forintba kerülnek. Az ötnapos ebédmenühöz több ételszállító választékában már 3-5 ezer forintért hozzá lehet jutni, az egész napos étrendet pedig hétfőtől péntekig 10-12 ezer forintért is meg lehet rendelni. A már részletezett fizetési szolgáltatások lényegében egységesek a versenytársaknál, jó néhányan pontgyűjtő akciókkal is igyekeznek a vásárlást ösztönözni, illetve kedvezményekkel vezetik be az új termékeket.

Tapasztalataink szerint a fogyókúra, illetve a paleo mindenütt kulcsszó, a piaci szereplők építenek azokra, akik életmódváltásra szánják el magukat.

ételfutárok munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek