Cégvilág

Nem találja ki, miből készítettek kerékpárgumit

Világújdonságnak számító, pitypangból készített kerékpárabroncsot mutatott be a Vredestein, amely már a tömeggyártás lehetőségét vizsgálja. A természetes gyanta magas koncentrációja miatt jobb tapadást biztosít a hagyományos abroncsoknál.

A világon elsőként gyermekláncfűből nyert természetes gumiból készített kerékpárabroncsot az Apollo Vredestein. A prototípust a napokban megrendezett kerékpáros seregszemlén, az Eurobike-on mutatták be, a németországi Friedrichshafenben – írja a vállalat közleményében. A Vredestein Fortezza Flower Power névre hallgató kerékpárabroncs az által támogatott DRIVE4EU kutatási program keretében, a hollandiai Wageningen Egyetem és Kutatóközponttal közösen készült el.

Forrás: Apollo Vredestein

A mindenki által ismert gyermekláncfű egy Kazahsztánban őshonos fajtája, az úgynevezett gumipitypang gyökeréből nyert természetes gumiból a világon most először állítottak elő kerékpárabroncsot. Az Apollo Vredestein és a Wageningen Egyetem és Kutatóközpont közösen fejlesztették ki a speciális gumit, hogy az alkalmas legyen a gyártásra, illetve különböző összetételeket tesztelhessenek.

A prototípushoz Hollandiában termesztett pitypangot használtak fel, kísérletezve azzal, hogy hogyan tudják belőle a legjobb minőségű gumit kisajtolni, ami a folyamat minden állomásánál egyre erősebbé és tartósabbá vált. Az így megalkotott különleges összetétel lett a Fortezza Flower Power prototípus alapanyaga, ami ráadásul jobb tapadást biztosít a hagyományos abroncsoknál, hiszen sokkal magasabb koncentrátumban található meg benne a természetes gyanta. Jelenleg a tömeggyártás elindításának lehetőségét vizsgálják.

A DRIVE4EU nevet kapta a kezdeményezés, amelyet a Wageningen Egyetem és Kutatóközpont vezet, és amelyben az Apollo Vredestein is részt vesz. A projekt elsősorban a Kazahsztánban őshonos pitypang felhasználási lehetőségeire koncentrál. Ennek két fő oka van: egyrészt szeretnének megoldást találni a természetes gumi világméretű hiányára, illetve az Európai Unió is igyekszik csökkenteni gumiimport függőségét – olvasható a közleményben.

DRIVE4EU Vredestein gumiipar gumiabroncs
Kapcsolódó cikkek