Cégvilág

A rák ellen mesterséges intelligenciával küzdő cég az év startupja

A Turbine.AI lett az év legjobb startupja a Central European Startup Awards magyar fordulójában. A szerda esti díjátadón 12 kategóriában hirdettek győztest, ebből háromban is nyert ez vállalkozás, mely a rákot a mesterséges intelligencia segítségével győzné le. A többi kategória nyerteseire is érdemes figyelni a jövőben, nekik is lehet szurkolni a szófiai nemzetközi döntőben november 23-án, ahol több ezer látogató előtt rendezik meg a Grand Finalét.

A magyarországi versenyen 12 kategóriában hirdettek győztest idén, összesen 350 jelentkezőből. A nyertesek továbbjutottak a regionális döntőbe, melyet november 23-án rendeznek Szófiában.

A Best Social Impact kategória díját a 2014-ben alapított Now Technologies Ltd. nyerte el. Termékcsaládjuk a Gyroset, mely a mozgáskorlátozottak életét segíti. Okosrendszerük egyetlen ujjal, vagy akár szájjal is irányíthatóvá teszi a kerekesszéket. A befektetési portfóliók optimalizálásával foglalkozó Blueopes érdemlete ki a legjobb FinTech startup kitüntetést. Az Iot kategória győztese az SBrick lett, akik az okoskocka feltalálói. Az eszköz a Lego járművekhez a gyárinál jobb irányítást tesz lehetővé és akár mobillal is irányítható.

A legjobb okos városi megoldások kategóriában a GreenGo Car Europe Kft.-t díjazták, akik a közösségi közlekedés egy új formáját hozták el Budapestre. Az elektromos autóikat egy okostelefonnal (iOS vagy Android), percalapú elszámolás mellett lehet bérelni és a szolgáltatási területen belül bárhol lezárhatjuk, hogy jöhessen a következő felhasználó. A legjobb új startup címet az idén induló EVA Vision érdemelte ki. A cég vakok és gyengénlátók számára fejleszt okosszemüveget.

Jentetics Kinga, a PublishDrive társalapítója kapta az év alapítója kitüntetést. A cége 2012 óta íróknak segít e-könyveiket publikálni, értékesíteni és a honoráriumot begyűjteni. Tavaly 200 ezer e-könyvet adtak el, ezzel 83 millió forintos árbevételt értek el.

A legjobb coworking space kategória nyertese az Impact Hub Budapest lett, az akcelerátorok között pedig a CEU Innovation Lab diadalmaskodott. A legjobb befektető elismerést pedig a Baconsult Kft. kapta.

A verseny abszolút győztese a 2013-ban alapított Turbine.AI, amely a biotech és a mesterséges intelligencia kategóriák megnyerése mellett az év startupja címet is kiérdemelte. A cég terméke forradalmasíthatja a rákbetegségek gyógyítását.

Olyan dologgal kísérletezünk, mely másnak még nem sikerült. Egyelőre mi sem tudjuk, hogy nekünk összejön-e, de több mint biztató az, amit eddig elértünk

– mondta el Nagy Szabolcs cégvezető a győzelem után.

A 18 fős vállalkozás önfenntartó és a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalatának, a Bayer 100 napos accelerátor programján is túl vannak már.

A termék tulajdonképpen egy mesterséges intelligencia, mely a hosszadalmas gyógyszeripari kísérleteket egy számítógépes szimulációval váltja ki. Az eredményeik alapján a gyártók megtudják, mivel érdemes kísérletezni például egy tumor gyógyításánál és mivel nem. Rájuk érdemes figyelni, alapvetően változtathatják meg a gyógyítást.

Central European Startup Awards Turbine.AI startup
Kapcsolódó cikkek