Cégvilág

Több mint egymillió dolgozó menne külföldre

A hazai munkavállalók 71 százaléka nyitott egy új állásra, 1,3 millióan pedig a külföldi munkavállalást is fontolgatja a jobb munkakörülmények miatt. A hazai cégek sokat javíthatnának a helyzeten.

A munkahelyi közösséggel, a fejlődési lehetőséggel, a vezetőikkel, de leginkább a fizetésükkel elégedetlenek az itthoni munkavállalók, derült ki a Dreamjo.bs reprezentatív felmérésből. A magyar dolgozók 71 százaléka nyitott arra, hogy elhagyja jelenlegi cégét, és mintegy 1,3 millióan hajlandóak lennének külföldre menni egy jobb munkahelyért.

Forrás: Shutterstock

Az aktív lakosság 71 százaléka nyitott egy új állásra, közülük pedig közel 1,3 millióan szívesen költöznének külföldre, ha ott lehetőségük lenne jobb munkahelyen dolgozni. A DreamJo.bs megbízásából készített reprezentatív kutatásból kiderült, elsősorban a 18-29 éves, városban élő férfiak gondolkodnak azon, hogy egy jobb állás reményében elhagyják Magyarországot. Az elégedetlenek elsősorban a fizetésüket keveslik (74 százalék), vagy nem jönnek ki a vezetőjükkel (47 százalék). Sokaknak nem okoz büszkeséget a munkája (38 százalék), vagy hiányolják a megfelelő munkakörülményeket, illetve a fejlődési- és karrierlehetőséget (35-36 százalék).

Sokat javíthatnának a helyzeten a hazai cégek

Nem kizárólag a hazai vállalatokon múlik a kivándorlási kedv alakulása, de a szerepük elvitathatatlan. A DreamJo.bs által szervezett kerekasztal-beszélgetésen a felsőoktatásból, vállalati és civil szférából érkezett szakemberek összegyűjtötték, hogy mik a legfontosabb lépések afelé, hogy egy hazai munkavállaló számára reális alternatíva lehessen magyar cégnél dolgozni.

A multinacionális cégek nagyobb erőforrásaik miatt könnyebb helyzetben vannak, de némi erőfeszítéssel bármelyik kisebb hazai vállalkozás tehet azért, hogy álommunkahely legyen.

A szakértők szerint az első lépések között kell szerepelnie a támogató munkahelyi környezet és kultúra kiépítésének, a megfelelő vezetői hozzáállás kialakításának. Mint mondták, csak a vezetőkön múlik, hogy mit várnak az alkalmazottaiktól, és hogyan kommunikálják azt. Az ő felelősségük építő kihívásokat és fejlődési lehetőségeket biztosítani a kollégáiknak.

Itt az ideje megmutatni: Magyarországon is vannak olyan munkahelyek, amikben lehet hinni, amik fejlődnek, és ahol egyszerűen jó dolgozni

– mondta Németh Anna, a DreamJo.bs társalapítója. A cégnél elhatározták, hogy a szakértői beszélgetésben felmerült szempontok szerint összegyűjtik, majd bemutatják az igazán szerethető hazai cégeket. A legjobb vállalkozásokat pedig díjazni is fogják. „Célunk, hogy év végéig megtaláljuk és bemutassuk Magyarország legszerethetőbb munkahelyeit. Azokat a cégeket, amelyekért érdemes lehet itthon maradni” – tette hozzá Németh Anna.

A felmérést az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette online kérdőíves formában. A kutatás a 18-59 éves hazai lakosság körében zajlott 1000 fős mintán, 2017. július-augusztus között. A kutatás reprezentatív nem, korcsoport, végzettség, régió és lakóhelytípus jellemzők alapján.

 

munkavállalás munkakörülmények kivándorlás
Kapcsolódó cikkek