Cégvilág

Tovább folytatódik az utasellátó-sztrájk a MÁV-nál

A VDSzSz Szolidaritás Utasellátó Alapszervezete hétfő éjfélig meghosszabbította a munkabeszüntetést, mert eredménytelenül zárult a kollektív munkaügyi vita csütörtöki fordulója is.

A MÁV csütörtökön közölte, nem okoz nagyobb fennakadást az Utasellátónál szervezett sztrájk, a járatok többsége a tervezett kocsiösszeállítás szerint elindult. Kedden nyolc, szerdán öt, csütörtökön délutánig két munkavállaló nem vette fel a munkát.

Fotó: Kallus György

A szakszervezet erre úgy reagált, hogy a vasúttársaság valótlanságot állít, durván alábecsüli a sztrájkban résztvevők létszámát. Különben semmi szükség nem lett volna arra, hogy például „a vasutas nyugdíjasok szorult élethelyzetét kihasználva a munkáltató sztrájktörésre kényszerítse őket”.

Megismételték:

a MÁV-Start vezetése továbbra is adós maradt a válasszal, miként lehetséges, hogy a 2012 végén még közel 5 milliárd forint eredményt termelő nemzetközi személyszállítási tevékenysége pár év alatt veszteségessé vált – ennek mértéke 2016-ra már elérte a 690 millió forintot.

Erre hivatkozva kívánja a munkáltató jelentősen csökkenteni a járatokban közlekedő étkező- és hálókocsik számát, az ezzel járó létszámleépítés pedig több százak munkahelyét veszélyezteti„ – írták a legutóbbi közleményükben.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek