Cégvilág

AT&T: biztos pont az osztalékfizetés

Meglehetősen borúlátóaknak látszanak a piaci szereplők az AT&T jövőjét illetően, a túlzott pesszimizmus miatt nyomás alá került a részvény árfolyama az utóbbi időszakban. Ám aggodalomra nincs okunk, a jelenlegi 5,5 százalékos osztalékhozamnak leginkább az értékalapú befektetők örülnek.

Az AT&T az amerikai telekommunikációs szektor egyik legnagyobb szereplője, háztartások mil­liói használják a cég szolgáltatásait.

A szektorról tudvalévő, hogy rendkívül tőkeigényes iparág, ahol a növekedési lehetőségek meglehetősen korlátozottak, a cégek pedig az általuk megtermelt profit 80-90 százalékát visszajuttatják tulajdonosaiknak formájában. Jellemző adat a tőkeintenzív működésre, hogy az AT&T a tavalyi 161 milliárd dolláros bevételének 12 százalékát, 20 milliárd dollárt fordított meglévő hálózatának fenntartására.

A versenytárs Time Warner felvásárlását követően az AT&T részvényárfolyama közel 20 százalékot esett, ami a tranzakció túlárazottságára utalhat. Piaci szereplők megítélése szerint az ügylet nem teremt számottevő részvé­nyesi értéket, emellett újfent előtérbe került a vállalat túlzott eladósodottsága, valamint az osztalék csökkentésétől való aggodalmak is felerősödtek.

Úgy vélem azonban, hogy e félelmek megalapozatlanok. A cég el­adósodottsága ugyan valóban nagymértékű, hisz 144 milliárd dollárra rúg, miközben a távközlési óriás piaci értéke 220 milliárd dollár körül mozog, viszont fenntartható, nincs napirenden a hitelek esetleges átütemezése.

A menedzsmentnek kihívás a mostani erős piaci verseny, de az akvizíció lezárultával jelentős szinergiák szabadulhatnak fel. A vállalat stabil készpénztermelésének köszönhetően az osztalékpolitikában nem várok negatív meglepetést, az idei harmadik negyedéves eredményekről pedig a ma nyilvánosságra kerülő gyorsjelentésből tudhatunk majd meg részleteket.

távközlési piac AT&T részvénypiac
Kapcsolódó cikkek