Cégvilág

Beszállhatunk a Street View fejlesztésébe

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Google Street View Ready programja, ugyanis bejelentették az első kamerát, amely alkalmas arra, hogy bárki felvételeket készíthessen vele a népszerű szolgáltatáshoz.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Google Street View Ready programja, ugyanis bejelentették az első kamerát, amely alkalmas arra, hogy bárki felvételeket készíthessen vele a népszerű szolgáltatáshoz. Az elmúlt években világszerte hozzászokhattunk, hogy a tetejükön kamerát hordozó autók járják be a településeket képeket készítve a látványos helyszínekről annak érdekében, hogy akár otthonról is bejárhassuk őket egy virtuális séta keretében. A Google azonban idén májusban bejelentett egy új kezdeményezést, amelynek lényege, hogy maguk a felhasználók is készíthetnek felvételeket a Street View szolgáltatáshoz. A programtól azt remélik, hogy sikerül kitölteni az eddigi fehér foltokat, emellett pedig, ha nagyobb felhasználói kör is beszáll a projektbe, jóval gyorsabban frissülhetnek majd a megjelenő képek.

A Google meglehetősen szigorú kritériumrendszert fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy milyen eszközökkel készített felvételeket fogadnak el. Az autók tetejére szerelhető kamerák közül elsőként a kínai Insta360 Pro jelzésű, 8K-s, 360 fokos képek rögzítésére alkalmas eszköze kapta meg a minősítést. A hírek szerint a jövőben még legalább három készülékkel bővül a választék, a nagy kérdés csak az, hogy azok mennyibe kerülnek majd. Az Insta360 kameráját 3500 dollárért lehet megvenni, vagyis bármennyire is csábítónak tűnhet, hogy részt vegyünk a Street View készítésében, igencsak mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk ehhez.

Szeptember elején kiderült, hogy a Google-nél nyolc év után úgy döntöttek, lecserélik a saját járműveiken a felvételeket készítő kamerákat. Az új eszközök sokkal jobb minőségű képeket tudnak készíteni, illetve tanulásra képes, mesterséges intelligenciát is bevetnek annak érdekében, hogy a felvételek alapján az eddiginél lényegesen összetettebb információkat tudjanak nyújtani. Ahogyan arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, az új rendszer megalkotásában részt vett többek között Steve Silverman, aki a NASA Mars-járójához készült kamera létrehozásában is közreműködött. Az új megoldás nagyobb felbontású képeket tud készíteni, és a színek is sokkal élethűbbek, mint korábban. A rendszer megjelenése is nagyban különbözik az elődétől, hiszen ezúttal négy lábon áll az eszköz, amelyet az autók tetejére rögzítenek. A tartó tetején egy, a korábbinál kisebb gömb van, amit az tesz lehetővé, hogy az eddigi 15-ről hétre csökkentették a benne elhelyezett kamerák számát, igaz, ezek mindegyike 20 megapixeles felbontású. A rendszerhez tartozik még két további, nagy felbontású képek készítésére alkalmas szenzor, amelyek az utcanévtáblák, közúti jelzések rögzítésében játszanak majd kulcsszerepet, valamint két lézeres érzékelő, amelyek a térbeli tájékozódást teszik lehetővé a rendszer számára.

street view
Kapcsolódó cikkek