Cégvilág

Bő egymilliárd euró landolt a kereskedelmi ingatlanok piacán

Továbbra sincs jele, hogy enyhülne a pörgés a magyarországi irodapiacon. Több mint 300 ezer négyzetméternyi új iroda sem okozhat bénító túlkínálatot Budapesten.

Az első fél évhez képest az elmúlt három hónapban majdnem megduplázódott az ügyletek száma a magyarországi kereskedelmi ingatlanok befektetési piacán – hangzott el a tegnap nyílt müncheni Expo Realon, a hazai befektetési lehetőségekről tartott kerekasztal-beszélgetésen. Európa legnagyobb ingatlanos eseményén Közép-Európa, azon belül is Magyarország kiemelt figyelmet kap. Méltán, hiszen a CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó összegzése szerint közel 1,2 milliárd eurót költöttek el itt a befektetők 2017 első nyolc hónapjában, míg a tavalyi kimagasló összeg 1,54 milliárd volt.

Forrás: MTI

Egyelőre nincs jele, hogy a pörgés enyhülne, sőt, további növekedést jeleznek az irodai, ipari és a szállodai szegmensben egyaránt – prognosztizálta Noah M. Steinberg, a nemzetközi ingatlanszakértői szervezet, a RICS Magyarország elnöke. Az Expo Realon az állami és önkormányzati ingatlanfejlesztési szervezetek vezetői mellett a magyarországi szervezetek is bemutatták fejlesztéseiket. Érdekesség, hogy a pesti Agora negyedet építő HB Reavis egyik kiállított projektjét, a 230 méter magas irodatornyot, a Varso Place-t éppen az a londoni építésziroda, a Foster + Partners tervezi, amelyik a Kopaszi-gát melletti Mol Campus napokban bemutatott tervét megalkotta.

Irodapiaci megaprojektekben Budapest sem szűkölködik, olyannyira nem, hogy máris sokan megkongatták a vészharangot a várható túlkínálat miatt, amely például a Mol-székház mellett más irodaházaknak is helyet BudaPart, továbbá a pesti Agora negyed megjelenése miatt alakulhat ki. A Cushman & Wakefield friss piacelemzése szerint az új irodakínálat akár a 300 ezer négyzetmétert is meghaladhatja. Igaz, a tapasztalt fejlesztők úgy időzítik majd az ütemek átadását, hogy az a kereslettel és a korábbi ütemek teljesítményével összhangban legyen. Vagyis nem történhet meg Mike Edwards, az ingatlan-tanácsadó cég magyarországi befektetésiüzletág-vezetője szerint, hogy egyik napról a másikra több százezer négyzetméter új terület ömöljön a piacra, veszélyeztetve a többi fejlesztést.

kereskedelmi ingatlanok iroda
Kapcsolódó cikkek