Cégvilág

Bosch: jövőbe mutató együttműködés indult

A Borsod megyei Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. is: 1,04 milliárd forint támogatást kapott hároméves projektjére, melyet konzorciumi partnereivel, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel és a Miskolci Egyetemmel közösen 2020 májusáig valósít meg.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) belül a k+f versenyképességi és kiválósági együttműködések pályázati felhíváson (Ginop-2.2.1-15.) az irányító hatóság 94 pályázónak összesen 93,64 milliárd forint európai uniós támogatást ítélt meg. A kedvezményezettek közé tartozik a Borsod megyei Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. is: 1,04 milliárd forint támogatást kapott hároméves projektjére, melyet konzorciumi partnereivel, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel és a Miskolci Egyetemmel közösen 2020 májusáig valósít meg.

A miskolci e-mobilitási beruházás lényege, hogy a résztvevők hűtővíz-keringető szivattyút és motorhűtő ventilátort fejlesztenek tovább, az elektromos járművekben elvárt magasabb minőségi követelmények figyelembevételével. A támogatás aránya 78 százalékos, a projekt összköltsége 1,34 milliárd forint.

A projekt összefoglalója szerint a megvalósítandó műszaki megoldások nagymértékben növelhetik a Bosch által gyártott termékek minőségét, és szélesítik alkalmazhatóságukat, ami hosszú távon biztosíthatja a vállalat versenyképességét. A Miskolci Egyetemmel és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel folytatott közös munkában a részt vevő mérnökök tovább fejleszthetik szakmai kompetenciájukat, egyúttal termékismeretükkel elősegíthetik, hogy a Bosch vezetői hűtővíz-keringető szivattyúk és motorhűtő ventilátorok területén további programok helyi gyártásáról döntsenek. Ezzel összefüggésben a ma még nagyobb arányban Németországban zajló fejlesztőmérnöki munka Magyarországra való átcsoportosítása új hazai mérnöki munkahelyeket teremthet.

A hűtővíz-keringető szivattyúk piacán jelentős beszállítónak minősül a Bosch, mivel hét olyan termékcsaláddal képviselteti magát, amelyek műszaki tartamával teljes mértékben ki tudja szolgálni a vevői igényeket. A ventilátoregységek piacán pedig két fő csoporttal képviselteti magát, és ezek következő generációs továbbfejlesztése is nagy erővel zajlik. Ezeken a fejlesztéseken túl közvetve az is hozzájárulhat a vállalat globális piaci részesedésének növeléséhez, ha csökken az élettartamtesztek átfutási ideje, ezzel előkészítve a valós élettartamot előrejelző elméleti modelleket. A kidolgozott megoldások hatására csökkennek a termékek validálásának költségei és átfutási ideje.

A Bosch álláspontja szerint bár már ma is nagy a kereslet az elektromos meghajtású járművek iránt, a magas előállítási költségek miatt egyelőre csak szűk réteg engedheti meg magának. Éppen ezért a kutatás-fejlesztési projekt célja nemcsak a megnövelt élettartam és az emelt követelményű funkcionalitás elérése, hanem az előállítási költségek csökkentése legalább a belsőégésű motorokkal meghajtott járművek szintjére, hogy bővüljön a potenciális vásárlók köre. Mindezek alapján a fejlesztési projekt jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország, azon belül Miskolc és térsége, magas hozzáadott értékű termékeket előállító kutatás-fejlesztési központtá váljon, ezzel párhuzamosan pedig a Bosch miskolci telephelye globális vezető gyárrá léphessen elő.

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Bosch hűtővíz-keringető szivattyúk e-mobilitás
Kapcsolódó cikkek