Cégvilág

A Mol 280 milliárd forintos fejlesztést indít

A Mol lesz a térségben a poliol műanyag-alapanyag egyetlen integrált gyártója annak a közel egymilliárd eurós tiszaújvárosi beruházásnak köszönhetően, amely az Európai Unió jóváhagyásával 131 millió euró regionális állami támogatásban részesülhet.

A Mol csoport közel egymilliárd eurós (280 milliárd forintos) műanyag-alapanyaggyártó komplexumot létesít tiszaújvárosi leányvállalata, a Mol Petrol területén. A fejlesztés majdnem 200 új munkahelyet jelent. Az Európai Bizottság jóváhagyásával a beruházás 131 millió euró uniós támogatásban részesül, miután a brüsszeli illetékesek megállapították, hogy az új létesítmény hozzájárul az érintett magyarországi térség fejlesztéséhez, a támogatás nyújtása pedig nem akadályozza a tisztességes versenyt a szegmensben.

A magyar olajipari cég a vegyiparban is térségi vezető szerepre tör.
Forrás: AFP

A támogatás részben a beruházás átadása után igénybe vehető társasági adókedvezményből, részben egyedi kormánydöntésen alapuló, 37,7 millió eurós (11,7 milliárd forintos) vissza nem térítendő állami támogatásból áll.

A beruházás bizonyíték arra, hogy Magyarország jelentősen megerősödött, hiszen megvan a beruházók bizalma és léteznek olyan nagy, nemzeti vállalatok, amelyek nyitottak és képesek is az újabb, nagy fejlesztésekre

- mondta a tájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter.

A projektet a miniszter egyedülállónak nevezte amiatt, hogy egy olajipari cég egy másik innovatív területen, a vegyiparban is térségi vezető szerepre tör.

A mostani az egyike annak az öt legnagyobb támogatásnak, amelyet bármely magyar kormány valaha adott egy vállalatnak, azok a támogatások között pedig a legnagyobb, amelyet magyar irányítású társaság kap, mutatott rá Szijjártó Péter.

Mint ismertette, az év első 8 hónapjában a magyar vegyipar termelési értéke 12 százalékkal 3500 milliárd forintra emelkedett, alkalmazottainak száma pedig 3 százalékkal 88 ezer főre nőtt.

„E termelési értékhez már hozzájárult a Mol közelmúltban átadott butadién üzeme és hamarosan működik a szintetikus gumigyára is” – közölte Hernádi Zsolt, a Mol csoport első embere.

Mint elmondta, a most induló beruházással létesülő poliol komplexum adja majd Európa poliol-termelésének 15 százalékát, a magyarországi GDP-hez pedig majd évi 60 milliárd forinttal járul hozzá.

Részletek a holnapi Világgazdaságban

poliol Mol Petrol tiszaújváros vegyipar
Kapcsolódó cikkek