Cégvilág

Óriási bajba került a Nissan

Belföldi gyártását felfüggesztette, számtalan autóját pedig visszahívta a Nissan, miután kiderült, hogy legalább húsz évig nem ellenőrizte megfelelően eladott járműveit a gyártásuk során – derítette ki a japán nemzeti műsorszolgáltató, az NHK.

Komoly botrány kerekedett a napokban a Nissan körül, miután kiderült, hogy a cég legalább húsz éve nem ellenőrizte megfelelően eladott járműveit a gyártásuk során – derítette ki a japán nemzeti műsorszolgáltató, az NHK. Az ügy részleteiről egyebet még nem tudni, az mindenesetre biztos, hogy a japán autógyár csütörtökön két hétre felfüggesztette a belföldi gyártását (exportra a cég továbbra is termel), valamint minden, az elmúlt három évben Japán értékesített járművét (körülbelül 1,2 millió darab) visszahívta.

Megszólalt az ügyben a Nissan szóvivője is, aki elmondta, a cég belső vizsgálatot indított az ügyben, ugyanakkor az NHK információit sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta.

Hiroto Saikawa, a Nissan vezérigazgatója 
Forrás: AFP

A japán autógyár vezérigazgatója, Hiroto Saikawa korábban a Reutersnek tett nyilatkozatában már beszélt az ügyről, amikor elmondta, az elmúlt jó pár évben a képzési rendszer a járművek vizsgálatára szakosodott alkalmazottaknál egyáltalán nem változott. Saikawa nyilatkozatából az viszont már nem derült ki, hogy pontosan mennyi ideig tartott a Nissan rossz magatartása, azt a vezető szerint egy külön vizsgálatnak kell kiderítenie.

A Nissan csak augusztusban mintegy 79 300 járművet gyártott Japánban. Ezek közül 27 600-at értékesítettek a japán autópiacon, ami a cég globális termelésének mintegy 6 százalékát tette ki.

Nissan autógyártás Japán ELLENŐRZÉS autó visszahívás
Kapcsolódó cikkek