Cégvilág

Százezer új munkahelyet teremtene a kormány a turizmusban

Százezer fővel növelné a turizmusban dolgozók számát 2030-ra a kormány, amihez több száz milliárd forintos fejlesztési pénz áll rendelkezésre – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Turizmus Summit 2017 konferencián.

A magyar kormány egy több száz milliárd forintos, átfogó turizmusfejlesztési stratégia keretében a jelenlegi 360 ezerről 450 ezerre bővítené az ágazatban dolgozók számát, emellett pedig a szektor GDP-hez való hozzájárulását 10 százalékról 16 százalékra növelné – mondta el Orbán Viktor a Turizmus Summit 2017 konferencián a Portfolio beszámolója szerint.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Turisztikai Ügynökség Turizmus Summit 2017. című konferenciáján a Művészetek Palotájában 2017. október 16-án.
Forrás: MTI

A miniszterelnök szerint a rendrakás és az alapozás után eljött a tudatos építkezés ideje a turizmusban, amihez olyan átfogó stratégiára van szükség, amivel lendületet lehet adni az ágazat növekedésének. Ezt a célt szolgálja az az összesen mintegy 825 milliárd forintnyi stratégiai fejlesztési forrás, ami 2030-ig rendelkezésre áll.

A kabinet azt szeretné elérni, hogy a következő évtized végére százezerrel többen, a jelenlegi 360 ezer helyett 450 ezren dolgozzanak az ágazatban, a GDP-arányos hozzájárulás pedig 10 százalékról 16 százalékra emelkedjen.

A turisztikai szektor fejlesztését alapvetően három fő irányvonal mentén képzeli el a kormányfő.

Orbán Viktor szerint sportnemzet vagyunk, ezért folytatnák a sportesemények rendezéséhez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztéseket. Kulturális gyökerünk bizonyítékainak megőrzése és felújítása szintén kulcsfontosságú a turizmus jövője szempontjából. Kiemelt szerepet kap a kormány stratégiájában az egészségturizmus is, hiszen egyre jobban felértékelődnek az ehhez kapcsolódó szolgáltatások.

Orbán hangsúlyozta, hogy Budapest mellett nagy hangsúlyt helyeznek majd a vidéki helyszínek fejlesztésére, hiszen „a turizmus csak akkor lesz igazán erős, amikor ezer lábon áll”.

 

Orbán Viktor Turizmus Summit 2017 turizmusfejlesztés
Kapcsolódó cikkek