Cégvilág

Több új iPhone-ról lepattant az előlap töltés közben

Aggasztó hírek érkeztek az elmúlt hetekben több, idén bemutatott prémiumkategóriás okostelefonnal kapcsolatban is.

Aggasztó hírek érkeztek az elmúlt hetekben több, idén bemutatott prémiumkategóriás okostelefonnal kapcsolatban is. Az Apple szeptember elején jelentette be az iPhone 8 és az iPhone 8 Plus készülékeket – illetve az iPhone X-et, amelyet azonban csak október végétől lehet megvenni –, és a nagyobb modell esetében több tulajdonos is különös jelenségről számolt be. Az első híradás Tajvanról érkezett egy 64 gigabyte-os tárhelyű iPhone 8 Plus kapcsán, amelynek az előlapja töltés közben lepattant.

A jelenséget az akkumulátor megnövekedése okozta; ez azért érdekes, mert az első esetnél mindössze három perc után jelentkezett a probléma. Bár az incidens szeptember végén történt, az első beszámolók október elején jelentek meg róla, majd a következő néhány napban újabb vásárlók jelezték, hogy hasonló problémával szembesültek. A The Verge beszámolója szerint több ázsiai országban is volt ilyen eset, de Észak-Amerikában is akadt példa meghibásodásra. Az Apple egyelőre hivatalos közleményt nem adott ki az ügy kapcsán, a The Independent, valamint több technológiai portál megkeresésére azt közölték, hogy tisztában vannak a történtekkel, és utánanéznek a problémának.

Az ügyről sokaknak eszébe juthat a Samsung Galaxy Note 7 tavalyi esete, ám egyelőre nincs jele annak, hogy hasonlóan komoly dologról lenne szó. Akkor ugyanis több száz meghibásodásról érkezett bejelentés, mire úgy döntöttek a gyártónál, hogy kivonják a piacról az eszközt. Az iPhone 8 kapcsán egyelőre csak néhány esetről lehet tudni, amelyek akár az akkumulátorgyártók legnagyobb óvintézkedései ellenére előforduló selejt rovására is írhatók.

A héten egy jóval régebb óta piacon lévő eszközzel összefüggésben is probléma merült fel: több Samsung Galaxy S8-tulajdonos is jelezte, hogy a készüléke nem fogad minden sms-t. A The Guardian brit lap beszámolója szerint az Egyesült Államok mind a négy jelentősebb mobilszolgáltatójánál voltak olyan ügyfelek, akik e problémára panaszkodtak, de Kanadából, Ausztráliából, Franciaországból és az Egyesült Királyságból is érkezett hír ilyen hibáról. A SIM-kártyát egy másik telefonba áthelyezve a probléma megszűnt, ami arra utal, hogy a készülékkel lehet a gond. A Reddit weboldalon több Galaxy S8-tulajdonos is panaszkodott amiatt, hogy hátrányok érték, mert nem kapott meg minden sms-t.

Bár a közösségi oldalak, valamint a népszerű azonnali üzenetküldő szolgáltatások miatt az sms-ek száma nagymértékben visszaesett, bizonyos esetekben rendkívül fontosak. Így például vannak olyan szolgáltatások – például banki tranzakciók online indítása –, melyek biztonsági okokból kétlépcsős azonosítást alkalmaznak, a jelszó mellett egy kódot is meg kell adni, amelyet sms-ben küldenek.

iPhone 8 Apple iPhone iPhone 8 Plus
Kapcsolódó cikkek