Cégvilág

Új irányba indul el a Richter egy fájdalomcsillapítóval

A Richter számára is új termék kerül a társaság kínálatába, miután a magyar gyógyszergyártó cég megállapodott a Pharmanest vállalattal annak saját fejlesztésű, nőgyógyászati felhasználású fájdalomcsillapítójának a forgalmazásáról.

A Richter számára is új termék kerül a társaság kínálatába, miután a magyar gyógyszergyártó cég megállapodott a Pharmanest vállalattal annak saját fejlesztésű, nőgyógyászati felhasználású fájdalomcsillapítójának a forgalmazásáról. A SHACT (Short Acting Lidocaine) nevű készítményt az Európában, Latin-Amerikában, Oroszországban és a FÁK-országokban forgalmazhatja majd a Richter várhatóan 2019 januárjától. A Richter a szerződés aláírásakor mérföldkő-kifizetést teljesít, emellett, a termék bevezetését követően, a Pharmanest további, forgalomhoz kötött mérföldkő-kifizetésekre és két számjegyű úgynevezett royaltybevételekre is jogosulttá válik. A termék félúton van a gyógyászati segédeszköz és a hagyományos gyógyszer között, így a Richter kínálatában is újdonságnak számít – mondta a Világgazdaságnak Beke Zsuzsa, a társaság kormányzati kapcsolatok és kommunikációs vezetője.

A SHACT egy méhen belüli eszköz (IUD), amely fájdalomcsillapító készítményt is tartalmaz. A gyógyászati segédeszközök mindeddig hiányoztak a Richter portfóliójából, ez irányba tett első lépésként is tekinthető a megállapodás. A Richter úgy számol, hogy a SHACT forgalmazásából származó bevétel hat éven belül eléri a 20 millió eurót (közel 6,2 milliárd forint) éves szinten – mondta Beke Zsuzsa. Összehasonlításként a Richter 2016-os árbevétele 389,69 milliárd forint volt.

A hír rövid távon semleges a Richter árfolyamára nézve, hiszen a forgalmazás csak 2019-ben indul, addig a társaságnak csak kötelezettségei lesznek a készítmény kapcsán. A hosszabb távú potenciál azonban mindenképpen figyelemre méltó, tekintve, hogy a készítménynek egyelőre nincs konkurenciája a piacon, ráadásul a termék több beavatkozás, köztük például az endometriális mintavétel vagy a hiszteroszkópia esetében is hatékony fájdalomcsillapító lehet, ami bővítheti a felhasználási körét. A Richter is megjegyzi, hogy világviszonylatban mintegy 165 millió nő használ IUD-eszközöket. A licencmegállapodás mindemellett újabb lépés afelé, hogy a magasabb fedezettartalmú nőgyógyászati készítmények súlya tovább emelkedjen a társaságon belül, ellensúlyozva a főképp generikus készítményekből álló és öregedő termékportfóliót. A Pharmanest szándéka szerint 2018-ban felgyorsítja a SHACT észak-amerikai piacra szánt klinikai fejlesztését.

Pharmanest Richter
Kapcsolódó cikkek